Реставрираха паметника на граничаря в Морската градина на Варна (снимки)

  • 28 септември 2015 14:07

  • 2517
  • 0
Реставрираха паметника на граничаря в Морската градина на Варна (снимки)
© Булфото

Паметникът на граничаря в Морската градина на Варна вече е ремонтиран и реставриран.

През последните години той бе напълно занемарен – с олющена мазилката и надраскана фасада. Като част от инициативата на Община Варна за възраждане на войнишките паметници в града, през пролетта на т.г. започна ремонт на паметника.

Прецизно бяха премахнати компрометираните участъци от боя и мазилка до достигане на здрава основа, почистена и ретуширана бе пластичната украса, освежена бе централната паметна плоча, а надписът бе отново позлатен. Прекрасният възобновен бял цвят на паметника се дължи на специалната боя, положена върху грунд, пише "Булфото".

Паметникът на граничаря е открит през 1918 година. В продължение на повече от 25 години той е бил любимо място на жителите на града и един от най-посещавани паметници, тъй като бил единственият, посветен на войните за Обединението на България. Монументът е бил изграден в памет на загиналите офицери, сержанти и войници от 15-та Погранична дружина на варненския „Осми пехотен Приморски полк“, чийто граничен пост се намирал недалеч от монумента и понастоящем е Природонаучен музей.

Варненци коментират, че паметникът става особено актуален в наши дни след натиска на нелегалните емигранти, които преминават нашата граница.

Константин Тодоров
2517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини