Проф. Н. Дюлгерова: На практика Шенгенската зона вече я няма

  • 17 септември 2015 15:02

  • 1586
  • 2
Проф. Н. Дюлгерова: На практика Шенгенската зона вече я няма
© Getty Images/Guliver

Одобрението на предложението за квотните принципи от ЕП е било предсказуемо, смята експертът по международни отношения и въпроси на сигурността проф. Нина Дюлгерова - преподавател в Югозападния университет и във Варненския свободен университет. 

Това беше един „де юре" гласуван документ, с който европейските институции се отчетоха, че са взели някакви мерки. Действителното решаване или приемане от съответните държави за разселването на тези бежанци на техните територии е много далече от реалността и от осъществяването на тази, може би като цяло добра, идея, коментира проф. Дюргерова пред БНР. 

В голяма част от европейските държави, най-вече в бившите социалистически, категорично на национално ниво отказват подобно нещо, защото това ги поставя на прага на една, като цяло, национална катастрофа, допълни тя. 

Дюлгерова е категорична, че наблюдаваме защита от страна на Кремъл, както на Иран, така и на Сирия и това е довело до засилване на миграционните потоци към Европа. Според нея Европа става жертва на противопоставянето между ЕС и САЩ.

След 10 дни ще има среща на високо равнище в Ню Йорк, където ще участват делегации на държавите-членки на Генералната асамблея на ООН, обясни Дюлгерова. Според нея "през следващите дни ще има една много активна дискусия, която ще мине повече в задкулисен план, отколкото в светлината на прожекторите, която ще даде светлина за това как ще се развиват процесите, както свързани с бежанския поток, така и с Украйна, така и с Ислямска държава".

Дюлгерова не смята, че призивът, с който Ангела Меркел обеща Германия да приеме идващите бежанци е част от предизборната ѝ кампания. Според нея, ако събитията продължат настоящия си ход е възможно тя да не спечели следващ мандат като канцлер и да има коренна промяна в политиката на Германия и на Европа:

На практика Шенгенската зона вече я няма, след като Германия възстанови граничня контрол с Австрия и голям брой други държави също възстановиха пропускателните политики на своите граници.

Броят на бежанците все още не е голям за мащабите на Европа, но тук вече има голям брой мюсюлмани, а бежанците са предимно млади мъже, коментира Дюлгерова.

Вече използвам и термина „пандемия" за бежанския поток, защото той е свързан не само с висок количествен показател, но и с висока степен на непредсказуемост, каза още експертът. 

Последвайте канала на

1586 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.09.18 | 12:46

2
На практика Шенген го няма , а нашата ТИКВА и мурвата Кунева искат да ни вкарат там , в нещо , което го няма ! Чиста проба предатели и IDIOTI ! ДОЛУ ГЕРБ ! САМО АТАКА !
Трол

2015.09.18 | 11:57

1
Долу продажния ибрикчия и руски гъзолизец-Волен долен ляв педал!

Добави коментар

Водещи новини