Кметът на Царево: Проблемът в Лозенец не е от тази седмица, а от 25 години

  • 21 август 2015 11:05

  • 6685
  • 6
Кметът на Царево: Проблемът в Лозенец не е от тази седмица, а от 25 години
© Булфото (архив)

Проблемът в Лозенец не е от тази седмица, а от 25 години. Общината инвестира сериозен ресурс в търсенето на решение и е некоректно тя да се вини.

Това каза пред „24 часа” кметът на Царево Георги Лапчев по повод намерението на МОСВ да му наложи глоба. В четвъртък от екоминистерството съобщиха, че царевският кмет може да отнесе санкция от 2 хил. до 10 хил. лв. глоба заради установеното замърсяване на морската вода на ивицата Лозенец – централен.

Близо до плажа е дерето, в което е заустена Пречиствателна Станция – Лозенец. Години наред съоръжението не се поддържаше както трябва, то не беше наше, придобихме го преди 2 г. и инвестирахме поне 100 хил. лв. в ремонт, обследването показа, че това не е достатъчно и започнахме препроектиране, обясни кметът. Той е категоричен, че няма конкретика откъде се е получило замърсяването.

Една от възможните причини е липсата на валежи в района от около месец и половина /за първи път дъжд се изсипа снощи/. Принципът, по който работи ПС-Лозенец е водите от нея /след пречистването/ да се изливат в дере, където се смесват с дъждовните и след това се вливат в морето. Това всъщност е моделът навсякъде, където няма дълбоководно заустване.

Тенденциозна е практиката да се представя община Царево, която е най-зелената част от крайбрежието, като най-замърсена, катогоричен е кметът. Според него на север от общината има други точки, които дори нямат пречиствателни съоръжения. Без съмнение обемът на ПС в Лозенец е недостатъчен и затова правим проект за разширение, но не може да се твърди, че всички случаи на стомашно-чревни разстройства в общината са свързани с този проблем, допълва Лапчев.

Според МОСВ замърсяването е причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система през аварийния изпускател на входната шахта на Пречиствателната станция.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6685 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.08.26 | 10:56

6
За мен освен държавата други виновни НЯМА.Всичко е толкова просто,че се чудя защо не се прави.След като една територия няма изградена инфраструктура за водопренос и пречистване на вода,то не се издават разрешителни за ползване,а защо не и за строеж.
бг

2015.08.26 | 10:56

4
Има и друго... Което също е един важен проблем. Масово се пикае в морето. Как мисли един нормален човек, като влезнат всеки ден по 200 човека на ден промерно (няма да давам по-голяма бройка на плажуващите) по повечето плажове на Черноморието, вкл. и в Лозенец, и пикаят повечето, и това през целият летен сезон, в продължение на години?? Че морето ще се самопочисти с и без това замърсена от отпадните води, вода?? Гнусна работа, меко казано, а повечето представители на народа са глупави или прости за съжаление.
Летящият холандец

2015.08.26 | 10:56

5
Леле мале! Ама не е от туристите бе, госпожа, а от рибите и делфините, тъй като те освен през сезона, пикаят и през зимата вътре, че да ви кажа май и аkат вътре.
.

2015.08.26 | 10:55

3
До преди 10-15 години, Лозенец беше морски курорт ,точно колкото Банско беше зимен преди 25 ! Проблема е от 5-10 години,защото сегашните (не Балкан)туристи много папкат и много а..т и не из гората,като едно време,а в хотелите и вилите.
толи

2015.08.25 | 04:05

2
Прав е кмета
бойко педала

2015.08.24 | 20:17

1
И като е от 25 години какво, ти за чий чеп си сложен там бе лапач?

Добави коментар

Водещи новини