Обезглавен езически бог и чудотворна икона, показа проф. Николай Овчаров (видео)

  • 20 август 2015 12:20

  • 3248
  • 0
Обезглавен езически бог и чудотворна икона, показа проф. Николай Овчаров (видео)
© Булфото

Проф. Николай Овчаров заедно с кмета на Търговище д-р Красимир Мирев и археологът Ангел Кунаклиев показа археологически находки, включващи обезглавен езически бог и чудотворна икона с образа на кръстителя на Североизточна България апостол Андрей, съобщи репортер на Novini.bg.

Проф. Овчаров обясни, че крепостта край Търговище е важен културен и средновековен център. Разкопките за започнали 1962 година от неговия баща проф. Димитър Овчаров.

След кратки прекъсвания на разкопките поради липса на средства, отново с помощта на общината и спонсорство в крепостта Крумово кале отново има разкопки. Крепостта обаче вече е  наречена Мисионис.

Крепостта се намира на 6-7 км от главния път за София и се предполага, че битката през 811 г. и император Никофир става точно на това място.

Проучванията до този момент доказват, че това е един грандиозен град, качен на планината и според Овчаров може да бъде наречен Северният Перперикон.

Археологическите разкопки говорят за мощно градоустройство, за порта с две кули, 4 църкви, две крепостни стени и богат квартал.

Мисионис е бил подложен на тежка обсада. Жителите на крепостта се затварят в цитаделата и не се предават, както става често в средновековието. Проучванията на крепостта ще продължат и в бъдеще защото този обект е важен за развитието на културен туризъм в района.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3248 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини