Останаха сливи само за ракия

  • 13 август 2015 06:38

  • 2463
  • 0
Останаха сливи само за ракия
© Getty Images/Guliver

В България тази година останаха сливи само за ракия.

На много места в страната реколтата е по-малко от миналогодишната или е изцяло съсипана от градушките през предходното лято, съобщиха земеделски производители за „Новинар”. Единствено в Троян, където 80 на сто от плодовете отиват за огнената напитка, се очакват добри добиви. Прогнозите са за средно 600 кг от декар, което е с около 80 процента повече спрямо миналата година. Остават още 20 дни до беритбата и производителите разчитат на благоприятни климатични условия.

Не толкова оптимистични са очакванията в Старозагорско и Габровско. Много от насажденията край Стара Загора са 100% съсипани заради лошото време миналата година. Земеделците, успели да спасят насажденията си в региона, очакват лоша реколта.

В област Габрово пък повечето производители предвиждат добра реколта само от сорта „Стейнли”, който е изключително подходящ за ракия. От сорта „Йо-йо”, който е хрупкав, сочен, със сладко-кисел хармоничен вкус, няма плодове заради лошото време. За разлика от Троян в Габрово едва 40 процента от плодовете са за ракия. В Пловдивско пък 70 на сто отиват в казана, а 30 процента се преработват за сладка или се изсушават.

Производителите допълниха, че в момента цената на килограм сливи на борсите е около 70-80 стотинки за килограм. По думите на земеделците цената е по-ниска в сравнение с миналата година. Те казаха още, че 100% от добивите на тези плодове са за вътрешния пазар, като основно се продават свежи на пазарите или от тях се прави ракия.

През септември феновете на огнената напитка ще имат възможност да й се насладят на празника на сливата в Троян. Оказва се, че освен българите има и много чужденци, които са почитатели на ракията и идват в България специално за есенната фиеста в Троян.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини