20 години от смъртта на 14-те войници на Околовръстния път на София

  • 11 август 2015 10:49

  • 2992
  • 2
20 години от смъртта на 14-те войници на Околовръстния път на София
© Булфото (архив)

Навършват се 20 години от смъртта на 14-те войници от поделение на Транспортни войски, които загинаха при катастрофа на Околовръстния път на София на връщане от строителен обект към базата им в "Обеля".

Истината за инцидента остава неясна. Председателят на Комитета на родителите на загиналите и пострадалите в казармата Юлия Симова не вярва, че виновните за трагедията ще бъдат наказани. "За съжаление, още в началото делото беше смачкано. Три пъти то беше възобновявано, но виновни за смъртта на 14-те български момчета няма. Явно е, че паметта ни е много къса и не се отдава почит на тези 18-19-годишни момчета, които отдадоха живота си за България. Аз искам да спомена техните имена, да си помислят хората, да ги споменат и евентуално, да ги запомнят. Това са лейтенант Вълчев, ефрейтор Юлиян Тодоров, Валери, Румен, Стоил, Павел, Даниел, Лальо, Ботьо, Андрей, Венцислав, Георги, Венцислав, Йордан. Това са момчета, които изпълниха своя дълг към държавата, но държавата не опази техния млад живот", каза тя в интервю за БНР.

Родителите на загиналите войници ще се съберат пред паметника, издигнат в тяхна чест на бул. "Околовръстен път" в София, заяви Симова. "Тези 14 български войници и техните сирачета, които познават бащите си само от разказите на близките им и от снимките. Досъдебното производство още в началото беше размито, не беше направена транспортна експертиза, имаше безброй хипотези – от техническа повреда до заспиване на шофьора, до прилошаване, до неравност в пътя, но това бяха все версии, за да могат да се размият истинските причини. Всички улики са били унищожени. Нито един от свидетелите на инцидента не е дал смислено обяснение", допълни тя.

През 1995 година, само по данни на Комитета на родителите на загиналите и пострадалите в казармата, които Симова нарече "непълни", са загинали 40 войници. През 1996-1997 година държавата е взела решение за отпускане на средства за децата на загиналите войници, но с времето практиката е преустановена. Миналата година родителите на загиналите са получили по 65 лева помощ за Рождество и Нова година. Получават и по 111 лева наследствена военноинвалидна пенсия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2992 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мила

2015.08.13 | 21:47

2
Вечна им памет . Почивайте в мир момчета. Беше страшна трагедия и се потули.
воиник

2015.08.11 | 18:42

1
воѝниците сами си правят мръсно в казармите .бомбе,толуп,извращения.ВЪЗПИТАВАИТЕ ГИ БЕ НАЛИ СТЕ ИМ РОДИТЕЛИ.

Добави коментар

Водещи новини