Синдикатите се обявиха твърдо против Бюджет 2012

  • 28 октомври 2011 15:24

  • 835
  • 0
Синдикатите се обявиха твърдо против Бюджет 2012
©

КНСБ и КТ "Подкрепа" няма да подкрепят бюджета, който се предлага за следващата година.

Оценката сочи, че със заложените параметри няма да се стимулира икономиката и разкриването на работни места, а доходите ще останат замразени и дори ще намалеят. Категорично е становището, че приходната част е подценена и ще бъде преизпълнена, информира БНР.

Според КНСБ и "Подкрепа" рамката на бюджета може да се разхлаби и повече пари да се насочат за доходи. Синдикатите са на мнение, че смекчаване на позицията им е възможна само при гаранции, че ще се запише нарастване на доходите от труд и от пенсии при добро изпълнение на приходите. Те настояват минималната заплата да се увеличи още от януари, бюджетните заплати да нараснат с 10% от април или юни, а всички пенсии - с още 5 на сто пак от тези дати. Това ще означава около 270 милиона лева повече за следващата година. Ако се заложи дефицит по-голям от 1.3%, но рамките на 2 на сто от БВП, какъвто ще е тази година, ще се освободят 800 милиона лева повече за разходи, изчисляват от синдикатите.

Пламен Димитров - лидер на КНСБ обясни, че заложените по-високи разходи за пенсии от 245 милиона лева не означават, че парите за старост наистина ще се увеличат. Той пресметна, че това са парите от нарасналите вдовишки добавки и тези за новоотпусканите пенсии, които винаги имат по-висок размер от старите. Така Димитров отговори на премиера Бойко Борисов, който коментира, че средствата за пенсионерите са повече и тристранката трябва да реши как да ги разпределя.

Синдикатите отхвърлят и бюджета на Здравната каса, където според тях е предвидено прехвърлянето на 90 милиона лева от вноските на българите към здравното министерство. Ако това се случи, ще означава, че с пари за здравни услуги ще се финансират други дейности.

Последвайте канала на

Десислава Станева
835 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини