До две седмици откриват централния площад на Перперикон

  • 27 юли 2015 14:13

  • 2720
  • 2
До две седмици откриват  централния площад на  Перперикон
© Булфото

Централният площад на Перперикон ще бъде разкрит напълно до две седмици, съобщи на пресконференция в БТА археологът проф. Николай Овчаров.

Площадът е обграден от всички страни с представителни обществени сгради, в централната част има изсичания в скалите, наподобяващи пейки, посочи ученият.

Той показа някои от новите находки при разкопките на Перперикон, които вече са общо около 700. Сребърен пръстен, който е бил с гема, от Римската епоха, два пръстена от Средновековието - 13-14-и век, два нагръдни кръста, носени като амулети - "против уроки", са намерени при археологическите разкопки.

При земеделски работи на 2-3 км от Перперикон са открити брадвичка и чук с длето от Средновековието и тракийски меч - ромфея, които ще постъпят в музея в Кърджали. Мечът с дължина 142 см е 13-ата ромфея от българските земи, чието откриване е официално оповестено.

Оръжието е специфично за траките, затова няма съмнение, че е на тракийски войн, най-вероятно погребан с него според обичаите. В началото този вид оръжие е определяно като копие, днес учените го категоризират като меч.

Обичайната му дължина е между 140 и 150 см, използван е в периода от IV в. пр. н. е. до IV в. сл. н. е., каза проф. Овчаров.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2720 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
хаймани

2015.07.28 | 18:15

2
Какво ровите толкова бе господа.На фараона мъдете ли търсите да ва е.а

2015.07.27 | 21:45

1
да бе да ги е.а цяла България е разкопана,оставете каквото има да си стои под земята,а се развиваѝте над земята...

Добави коментар

Водещи новини