КНСБ няма да подкрепи Бюджет 2012

  • 27 октомври 2011 16:26

  • 1511
  • 1
КНСБ няма да подкрепи Бюджет 2012
©

КНСБ няма да подкрепи проекта за бюджет на общественото осигуряване за догодина.

В него се предвижда половината от разходите да се покриват отново от данъци, а не от събрани осигуровки. Планираният дефицит, който се покрива от бюджета, също е увеличен с половин милиард лева спрямо тази година.

По думите на синдикалния експерт Ася Гонева най-тревожно е заложеното орязване на права на хората.

Пред "Хоризонт" тя обясни, че държавата смята да увеличи сроковете за изчисляване на обезщетенията за безработица и майчинство. При безработица, например, се предлага да бъде вземан предвид доходът не за 18 месеца назад, както е сега, а за 2 години.

"Пълен абсурд, такова чудо по света никъде няма. За всички е предложено да отидат на 18, а за това, което беше на 18, да стане на 24. Това са краткосрочни обезщетения, не можеш да отиваш на едни безкрайни, дълги срокове - неща, които никога по никакъв начин няма да подкрепим. Дефицитът е с 500 милиона повече по план от тази година и с почти 300 милиона повече от очакваното. Значи общото задължение на националната солидарност възлиза отново на почти 4,5 милиарда. Повече от половината, кажи-речи, от разходите за пенсии", каза Гонева.

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт разглежда проекта на бюджета на общественото осигуряване. Утре ще бъде обсъден и в Националния тристранен съвет.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1511 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ZVQRA

2011.10.27 | 19:07

1
EI NEMOGA DA POVQRVAM EDNA INSTITUCIQ V BALGARIQ DA ZARABOTI I DA MISLI ZA HORATA NEMOGA DA POVQRVAM

Добави коментар

Водещи новини