От МОСВ очакват леко понижение на нивата на реките

  • 11 юли 2015 11:01

  • 919
  • 0
От МОСВ очакват леко понижение на нивата на реките
©

Събота, неделя и понеделник не се очакват валежи, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН), цитирана от Министерство на околната среда и водите. За това от екоминистерството очакват нивата на наблюдаваните реки в събота и в следващите два дни да се понижават или ще останат без промяна.

През изминалото денонощие от 8 ч. на 9 юли до 8 ч. на 10 юли речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за средни води. Реките във водосборите на Огоста и Искър (Дунавския басейн), Южните Черноморските реки (Черноморския басейн), на Марица - горното течение, Арда - горното и средното течение (Източнобеломорски басейн), на Струма и Места (Западнобеломорски басейн) са с водни количества около праговете за ниски води. Водните количества на реките във водосбора на Вит - горното течение, Русенски Лом (Дунавския басейн), Провадийска, Камчия и Ропотамо (Черноморския басейн), Марица - в средното течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Регистрираните в 8 часа нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва: Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от -8 см до +14 см. Черноморски басейн: водните нива са се понижавали с до -2 см. Източнобеломорски басейн: в поречие Тунджа речните нива са се понижавали с до -8 см. В басейна на река Марица са регистрирани незначителни промени на водните нива от -8 см до +10 см. Понижения с до -2 см са отчетени във водосбора на река Арда.

Западнобеломорски басейн: в поречията Места и Струма са регистрирани незначителни понижения на водните нива с до -2 см. Единствено в Западнобеломорски басейн се очаква в съботния ден като резултат на падналите валежи да има краткотрайни повишения на водните нива в рилските и пиринските притоци на реките Струма и Места и в средното течение на Места. Водните нива в останалата част на водосборите в басейна ще се понижават. В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите, твърдят от МОСВ.

Последвайте канала на

Нора Виткова
919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини