Мануела Горсова вече прави опити да ходи, а скоро и ще проговори

  • 26 октомври 2011 22:18

  • 2197
  • 1
Мануела Горсова вече прави опити да ходи, а скоро и ще проговори
©

Мануела Горсова е направило първите си стъпки след зверската катастрофа, причинена от Максим Стависки преди 4 г. Това заяви за "Стандарт" бащата на девойката Красимир Горсов.


Преди 20 дни, по време на рехабилитация, Мануела направила съвсем сама три крачки с левия и три с десния крак. "За някого това не означава нищо, но ние с майка й сме много щастливи и обнадеждени.

Фактът, че прави опити да ходи сама, значи, че има потенциала да го направи и ще го прави в бъдеще", споделя бащата. Лекарите също са оптимисти за състоянието на девойката, въпреки че според баща й никой от тях не се ангажира със срок, в който Мануела ще се възстанови.

С всеки изминал ден Мануела е все по-добре. Напредва, макар и бавно. "Това ни дава надеждата, че до година-две детето ще се оправи напълно", казва баща й Красимир Горсов.

Мануела разбира всичко, което й се казва, но все още не може да говори, защото има канюла, през която диша. Скоро обаче и тя ще бъде премахната и девойката ще може да изрече първите си думички. Вече поема нормално храна през устата, защото й е махната гастростомата, с която се хранеше през стомаха.


Мануела бързо губи интерес към всичко, което вижда, разказва баща й. "Приятелите й я забравиха. Не ги коря, млади хора са, имат ангажименти. На рождения й ден, 2 септември, никой не се обади, дойде едно момче от Велико Търново с майка си. Когато бяхме в Израел, лекарите казаха, че Мануела трябва да се върне в средата, в която е живяла.

Готов съм да плащам пътя на приятелите й за да идват да я видят", казва Горсов.Семейството възлага големи надежди на китайски специалист, който рехабилитира Мануела. Горсови му плащат по 80 лв. на сеанс, които вадят от джоба си.

Ако обаче специалистът издаде фактура, тя ще може да бъде за сметка на застрахователно дружество "Дженерали". Лечението на Мануела ще продължи с пари от застраховката "Гражданска отговорност" на шампиона по фигурно пързаляне Максим Стависки. 

Последвайте канала на

2197 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.10.27 | 10:57

1
Горкото момиче, отиде и живота. Дано гори в ада Стависки. Кретен.

Добави коментар

Водещи новини