Карлово започна археологически проучвания на Куршум джамия

  • 15 юни 2015 15:34

  • 1554
  • 0
Карлово започна археологически проучвания на Куршум джамия
©

Община Карлово започна археологически проучвания на Куршум джамия, с което се очаква да получат отговори за много въпроси, свързани с историята на града. Това обяви пред самата сграда заместник-кметът на общината Антон Минев. На мястото ще работи екип на Националния археологически институт с ръководител проф. Маргарита Ваклинова.

Куршум джамия е паметник на културата от местно значение и по думите на Минев след проучването ще кандидатстват за промяна на статута й в "национален". Това е един от 8-те паметника от този вид, добре съхранен и е грехота да не се изследва, добави Ваклинова. Мястото е осеяно с много легенди, изказвани са много мнения и по думите й е време на всичко да се даде отговор.

Археолозите вече са попаднали на едно голямо турско гробище, мохамедански некрополи и надгробен камък с надпис на турски за жена от 1807-1808 година, която е от местната общност. Намерени са много разпилени кости, късчета от полюлей, който се е намирал под купола на джамията.

Проучванията са планирани да приключат в края на месеца, като за това време проф. Ваклинова очаква да стигнат до ранно-християнската епоха. По проект на общината сградата на Куршум джамия ще се превърне в археологически музей, за което по думите на Ваклинова в Карлово има достатъчно находки.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1554 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини