Засадиха 20 сорта пшеница в памет на Тодор Рачински

  • 11 юни 2015 17:16

  • 1176
  • 0
Засадиха 20 сорта пшеница в памет на Тодор Рачински
© Булфото

Гости от различни краища на България пристигнаха във Враца, за да честват 20-годишнината на фондация „Тодор Рачински”, съобщи Булфото.

В памет на Рачински в двора на база 2 на СОУ „Христо Ботев” бе направен „жив паметник” - засадени бяха 20 от сортовете пшеница, които той е селектирал - от първия „Русалка” през „Враца” до последния „Простор”.

Сортовете, селектирани от агронома и селекционер на пшеницата Тодор Рачински, преобразяват изцяло пшеничното производство в България и добивите от 230 кг от декар стават 480 кг. С тях в периода 1974 – 2000 г. са засети общо 200 милиона декара площ.

Да почетат паметта на Рачински и годишнината от основаването на фондацията на неговото име във Враца дойдоха председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Атанас Атанасов – ръководител на съвместния геномен център на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и Селскостопанската академия в Пловдив, проф. Николай Ценов - селекционер от Добруджанския земеделски институт, доц. Жельо Добрев – селекционер и председател на Българо-руската стопанска камара, Тотка Трифонова – председател на Селскостопанската академия в Пловдив и други.

След края на официалната церемония, участниците в честването поднесоха цветя пред барелефа на Тодор Рачински в алеята на признателността в двора на СОУ „Христо Ботев”. Честването продължи с празничен концерт в салона на читалище „Развитие”.

Галерия от снимки вижте ТУК

Последвайте канала на

1176 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини