"Галъп интернешънъл": 52% от българите твърдят, че са религиозни

  • 08 юни 2015 13:38

  • 1187
  • 0
"Галъп интернешънъл": 52% от българите твърдят, че са религиозни
©

Малко повече от половината българи – 52% смятат, че са религиозни, показват данни на световната асоциация УИН/„Галъп интернешънъл“, цитирана от БТВ. Изследването бе изпратено от социолозите по повод започналия дебат за суеверията, ритуалите за „гонене на злото“ и т. н. и пресечната им точка с религията.

В света този процент е 63.

Най-религиозната държава е Тайланд – 94%, а най-малко религиозна - Китай със 65% атеисти.

В България 36% от анкетираните отбелязват, че не са религиозни, 3% са убедени атеисти, а 8% не могат да преценят. Изводът на социолозите е, че страната ни се различава от страните в Източна Европа и е по-близо до стойностите, които се наблюдават в Западна Европа. Като цяло околните страни показват по-висока заявена религиозност.

63% в световен мащаб заявяват, че са религиозни, докато един от пет казва, че не е, а един на всеки десет определя себе си като убеден атеист. В Африка и в Близкия Изток съответно 86% и 82% описват себе си като религиозни, докато в Източна Европа и Америка дяловете са респективно 71% и 66%.

В Азия 62% заявяват, че са религиозни. В Западна Европа и Океания мненията са най-силно поляризирани между тези, които смятат себе си за религиозни и тези, които не се смятат за религиозни – в Западна Европа 43% считат себе си за религиозни срещу 37%, които не са, а в Океания процентите са 44 срещу 37. Именно в тези два региона, както и в Азия, има и най-голям дял заявени атеисти – малко над 1 на всеки 10 във всеки регион (Западна Европа: 14%; Азия: 14%; Океания: 12%).

Най-религиозните Изследването отчита най-много декларирана религиозност в Африка и региона на Близкия Изток и Северна Африка, където съответно 86% и 82% от хората смятат себе си за религиозни. В същото време най-религиозните страни сред изследваните са Тайланд с дял от 94% смятащи себе си за религиозни и само 2%, които не са религиозни или са убедени атеисти. Тайланд е следван от Армения (93%), Бангладеш (93%), Грузия (93%), Мароко (93%), Фиджи (92%) и Южна Африка (91%).

Връзката между пол, възраст, доходи, образование и религиозността на хората разкрива интересни тенденции. По-младите хора (тези под 34-годишна възраст) се оказват по-религиозни (около 66% срещу 60% за останалите възрастови групи). Тези, без образование („без образование” се отнася до тези, които заявяват че нямат никакво образование или само основно образование) са най-религиозни (80%), но като цяло религиозните хора са мнозинство във всички образователни групи.

Доходите изглежда оказват по-силно влияние - от тези със средно висок и висок доход по-малко от 50% заявяват, че са религиозни, а при тези с ниски, средно ниски и средни доходи процентът е 70%. По същия начин, броят на убедените атеисти е съответно 22% и 25% сред хората със средно висок и висок доход, но само 6% и 5% сред хората с ниски и средно ниски доходи.

Данните са от годишното проучване на УИН/“Галъп интернешънъл“ - водеща световна асоциация в пазарните проучвания и изследванията на общественото мнение. Проучването е проведено сред 63 898 души от 65 страни по света.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1187 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини