Галъп: 48% подкрепят протестите срещу кабинета "Орешарски"

  • 01 август 2013 17:09

  • 6002
  • 34
Галъп: 48% подкрепят протестите срещу кабинета "Орешарски"
©

Мнозинството български избиратели са на мнение, че правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 не трябва да има пълен мандат, а едва 21% са на обратното мнение. Това сочат данните от национален представителен експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл", част от собствен изследователски проект.

За избори веднага се обявяват 15% от интервюираните; за избори до края на годината - 26%; за избори до 12 месеца - 30%. Същевременно обаче нацията остава поляризирана и силно разделена, огромното мнозинство от гражданите не виждат действена алтернатива на двете големи политически партии от статуквото.

Към момента БСП има малка преднина (в рамките на статистическата грешка) пред ГЕРБ, а реформаторският блок, по чисто механичен принцип, набира около 6% потенциал. Продължаващите близо два месеца протести са в центъра на масовото съзнание - 57% от избирателите твърдят, че ги следят редовно.

Водеща медия в това отношение е телевизията, като на второ място, далеч пред вестниците и радиото, е интернет и социалните мрежи. Като цяло, мнозинство от 43% намира медийното отразяване на протестите за обективно, но значим брой избиратели -30%, го определят за пристрастно. В тази почти една трета недоволни от отразяването на протестите избиратели по-голямата част (19%) считат, че медиите изкривяват в полза на протестиращите срещу правителството, а по-малката част (11%) виждат пристрастност в полза на правителството.

Мнозинството български избиратели определят като нормални и в рамките на закона и действията на протестиращите (68%), и действията на полицията (64%). Малко над една пета (22%) намират поведението на протестиращите за агресивно и извън закона. Същата нагласа, но към полицията, имат близо една четвърт (24% от гражданите). Това са мненията за обичайния ход на ежедневните събития - коренно различни са оценките за нощта на сблъсък около парламента и блокирането на депутати, журналисти и министри вътре. Мнозинство от 65% осъжда действията на протестиращите тогава. Също мнозинство, но от 53%, осъжда и действията на полицията. Полицията събира 6% повече симпатии за поведението си през въпросната нощ (32%) спрямо протестиращите (26%).

Вероятната причина за това е убедеността на мнозинството избиратели, че виновни за остротата на сблъсъка тогава са провокатори. Огромно мнозинство от 79% са съгласни такива провокатори да бъдат предадени на прокуратурата и да им се повдигнат обвинения.

Фигурата на вътрешния министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола все още не е достатъчно позната (25%) или не предизвиква определено отношение (23%). Сред избирателите с мнение за дейността му малък превес събират позитивните спрямо негативните оценки (28% на 24%).

Редовно участие в протестите декларират 3% от избирателите, които са почти изцяло жители на София. Участие понякога обявяват 10%, а 87% изобщо не участват. Сред активно участващите доминират избирателите с дясно политическо самоопределение, като за тях водеща медия е интернет.

Всеки трети избирател (35%) счита, че протестите са по-скоро платени и обслужват конкретни политически партии и лидери, докато мнозинство от 39% ги намира по-скоро за спонтанни.

Нацията е разделена и по въпроса дали протестите са значими и големи или малки и незначими - 43% на 41%. И обратно - в разбирането си за културата на протеста нацията ни е обединена - мнозинство от 77% са на мнение, че протестиращите трябва да се съобразяват с непротестиращите и да не нарушават техни права.

Протестите през февруари за цената на тока и оставка на правителството на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г срещат одобрението и симпатиите на широкото мнозинство от избирателите - 77%.

Настоящите протести срещу правителството на Орешарски се ползват с поляризирана обща оценка, като подкрепящите ги са 47%, а на обратното мнение са 41%. Контрапротестите в защита на настоящото управление набират 31% симпатии. Моментната снимка на масовото съзнание, отразена от настоящия експресен сондаж, показва, че отсъстват бързи и лесни решения, които да бъдат подкрепени от отчетливо мнозинство. Липсват и ясно очертани алтернативи на политическото статукво. Същевременно протестният потенциал, макар и като участие в национален мащаб да не е значим, като нагласи и настроения за промяна е доминиращ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6002 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар

2014.04.10 | 19:33

34
ВОЛЕН е най-големият политик в момента ! Никой от останалите не може да му се опре ! Изрита ГЕРБ от властта !Увеличи значението на АТАКА !

2014.04.10 | 19:33

33
Vie nqma li nai-posle da napi6ete sobstveno izre4enie? Dosajdate s tozi lozung
Анадолската Агенция зя Сайдероглу ефенди

2014.04.10 | 19:33

32
Анадолската Агенция съобщи, че от сигурен източник знаят, че Местан бей направил забележка на Сайдероглу, да си мие устата редовно, защото като му духал, от мръсотията на устата на Сайдероглу, хванал течение. Иначе с вазелина Сайделоглу се справял добре. Явно имал добър опит. Щели да го повишат в длъжност -баш ханъм и да му вдигнат заплащането от 15 на 20 сребърника. Сайдероглу пък обещал да подкрепи бюджета, ако Президентът го върне и да нанесе колкото може по-големи щети на българската държавност. Във връзка с това от Агенцията напомнят, че всички де-путати от башибозука на Сайдероглу са зам. председатели на комисии в събранието на Булгаристан, което ги приравнява към зам. министри. Агенцията информира, че това не е политическа корупция и че честността и патриотизма на Сайдероглу са извън съмнение. Той (Сайдероглу) бил напълно ясен! Агенцията отбелязва също, че Сайдероглу е верен слуга на Местан бей, който винаги разчита на него в сериозни ситуации. Аферим Сайдероглу ефенди. Чок селям!
Судероглу

2014.04.10 | 19:32

31
Lyubo Angelov ако знаех, че ще станеш такъв боклук, щях да накарам баща ти да те изкара на чекии. Само дето прехаби хубавата и тясна пyтка на майка си! Язък!

2014.04.10 | 19:32

30
КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК БИ ОДОБРИЛ ТЕЗИ ОПРАВЛЯВАЩИ
лумпен

2014.04.10 | 19:32

29
Тоя е пълно камикадзе! Защо, обаче Бог допусна да ни сполети тази беда??? Някак ме гложди мисълта, че сами си натресохме това нещастие!

2014.04.10 | 19:31

25
Тая работа е нагласена много отдавна, Лилов и компания не са правили стратегии напразно. Нормалният работещ човек няма как да разбере навреме какво се случва.

2014.04.10 | 19:32

28
galap na BUZLUGA LI PRAVEHA TOVA PROU4VANE

2014.04.10 | 19:31

27
ne toi ORESHARSKI KAKVO DA PRAVI NA BUZLUGA TO NEGOVATA PARTIA GI NIAMA TAM

2014.04.10 | 19:31

26
Кой боклук смее да се изказва от името на народа.Правели проучване.Пълни глупости.
Имащ право на глас

2013.08.02 | 15:17

24
И аз мисля, че 48% от протестиращите подкрепят протестите срещу кабинета "Орешарски". Но като цяло протестиращите против кабинета са по-малко от 1 % от всички избиратели, което е нищожен % и може да бъде пренебрегнат!
o&k

2013.08.02 | 15:17

22
Ако ще четем написаното както дявола евангелието,трябва първо да се уговорим:)Эащото ясно и точно е написано:"48% подкрепят протестите срешу Ор.".Което едва ли има някой да не го раэбира/ эначи,че 48% от БЪЛГ НАРОД са против,а не 48% от протестиращите,эащото останалите 52% щяха да са в другия митинг!

2013.08.02 | 08:22

6
Разликата е че аз не ангажирам никого със мнението си.Казвам само че агенцията ПРЕУВЕЛИЧАВА.Пилците се броят наесен(стара българска поговорка).А какво още съм "спестил" във мнението си няма да ми стигне нито времето нито пък някой ще оцени трудът ми за да пиша.Но пък пожелавам успех на ентусиазма Ви.

2013.08.02 | 15:17

23
Тези агенции са платени и те винаги са способни да ИЗКРИВЯТ мнението на обществото. Никой НОРМАЛЕН българин не иска оставката на Кабинета!!! Защо е необходимо да сваляме един ДЕЙСТВИТЕЛНО РАБОТЕЩ КАБИНЕТ и отново да го заменяваме С ПРЕСТЪПНИ ПОЛИТИЦИ ! Програмата на Орешарски е много положителна и полезна за всички българи !!!!

2013.08.02 | 11:34

18
Кой е собственика на Галъп-лицето Андрей,Венцел Райчев-евреин и милионер ,жежен за еврейката Виза Недялкова ,това казва всичко защо на този му се искат предсрочни избори ,защото правителството на Орешарски е трън в очите на такива екземпляри като найо тициновци,Едвин Сугаревци,кирил Маричковци и на останалата соросоидна чифутска пасмина , за разлика от тях 80% от българския народ иска правителството на Орешарски и им е през уя какво искали няколко пияни и дрогирани протестиращи на жълтите павета в София

2013.08.02 | 15:16

21
Евреитe са си харесали нашата Б -ия и правят всичко заедно с англосаксонците българите да измрат по-бързо.За това е и този геноцид върху нас ! Европейски цени срещу аборигенски заплати и всичко ценно българско да е ЧУЖДА собственост ! НАШИ ПРЕДАТЕЛИ им съдействат !САМО АТАКА и ВОЛЕН се съпротивляват и затова медиите плюят !Купени са !
Стига лъга бе , осра се като Бареков

2013.08.02 | 07:05

5
Стига лъга бе , осра се като Бареков ! Кви 80 процента ! Като 50 -те хиляди на Бузлуджа може би.Едвам събрахте 1000 човека.Цялата ви политика е базирана на лъжи и пропаганда ! и земи се осъзнай - вече няма ссср !

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини