Започват археологически проучвания в Плиска

  • 03 юни 2015 20:35

  • 1758
  • 2
Започват археологически проучвания в Плиска
©

Отпуснатите от Министерския съвет 500 000 лева за археологически проучвания на Плиска са преведени на Министерството на културата и вече има сключени договори с Националния исторически музей и с Националния археологически институт с музей към БАН. Това съобщиха на пресконференция в Шумен Милена Недева - кмет на община Каспичан и Христина Стоянова - главен уредник на музея в Националния историко-археологически резерват "Плиска".

Археологическите дейности в Плиска се очаква да започнат в близките дни. С отпуснатите средства ще се финансира проучването на пет археологически обекта и Голямата базилика, бе съобщено на пресконференцията. "Предстои да бъде разчистено и проучено Аязмото в базиликата, с идеята да бъде консервирано и показано", отбеляза Стоянова. Тя уточни, че ще бъде разчистен и намиращият се в близост манастирски комплекс, за да е достъпен до туристите.

По думите на Стоянова останалите археологически обекти, по които ще се работи, са във вътрешния град на първата българска столица - тайни входници от крепостните стени към дворцовия комплекс; дървено укрепление с баня; голяма каменна площадка и голям архитектурен комплекс в югозападната част на старата българска столица.

На пресконференцията бе съобщено още, че вече са известни и археолозите, които ще работят на обектите - проф. Станислав Станилов, Павел Георгиев, Андрей Аладжов и Христина Стоянова. Уредникът на музея в Плиска каза пред репортер на БТА още, че във вътрешния град на първата българска столица са проучени едва около 20 процента от обектите, а във външния град - около 1 процент.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1758 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.04 | 09:39

2
Проф. Станислав Станилов може да открие там руснаци от партията на Путин в няколко културно-археологически слоя.

2015.06.03 | 23:12

1
А? Че Аладжов почина защо го пишете?

Добави коментар

Водещи новини