Медицински одит: Акушерката, която преби дете, се е грижела сама за осем бебета

  • 07 май 2015 08:43

  • 6266
  • 7
Медицински одит: Акушерката, която преби дете, се е грижела сама за осем бебета
©

Какво установихме след като влязохме на проверка в Софиямед на 24 април. Стана ясно, че има отклонение на стандартите в условията. Трябва да има 4 лекари по неонатология, а са само двама. Акушерите са осем, което съответства на изискването. Има още 5 лекари в неонатологията, но те са на граждански договори. Болницата е нарушила собствения си правилник като е направила трудов и граждански договор на акушерката, която преби бебе, каза Златица Петрова от Изпълнителна агенция "Медицински одит" в ефира на Нова ТВ.

От месец януари насам тя е давала седем 24 часови дежурства на месец. Нека всеки да се запита дали това е нормално. Тази жена е била оставена да се справя сама с 8 бебета. Има нарушения в отглеждането на самото дете. Когато извършваш нещо, то трябва да го отразиш, а това нещо липсваше в протоколите на болницата, допълни експертът.

Ще има глоба на лекарката, която е била дежурна и на завеждащия лекар, който не е организирали добре нещата. Не са застраховани всички, които работят в болницата, а това е нарушение. Не оспорвам, че и другите болници правят много подобни нарушения. Няма изненада за нас, че масово се правят нарушения в болниците ни, каза Петрова.

Доктор Иван Колчаков от Софиямед каза, че  акушерката е работила много повече, отколкото трябва. Правилата са много хубаво нещо, но се дават много малко пари за здравето. Има недостиг на лекари и акушери, допълни той. Работим, правейки компромиси със стандартите. Акушерката при нас взема много по-голямо заплащане отколкото лекар в Спешна помощ. България е единствената нация, която харчи повече пари за цигари, отколкото за здравето си. Тази нация е обречена да умре. Ако тази нация дава по 240 евро на година за здраве, а много повече за цигари, то няма как да живее. Ние сме най-добрата европейска система, защото никой в Европа не може да издържи с толкова малко пари за здраве, разгневи се лекарят.

Последвайте канала на

6266 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Господинов

2016.11.07 | 11:52

7
Дежурния, който би следвало да следи камерите защо не е реагирал? Защо не е сигнализирал на дежурния лекар? За какво иначе са тези камери?
...

2015.05.07 | 14:25

1
dobar vapros,ne se biax setila za tova,
Камелия Николова

2016.11.07 | 11:52

6
И това и дава право или я оправдава,да бие беззащитни същества.Ами като и е било тежко да е напуснала на борсата чакат много.не не подлежи на обсъждане постъпката,тя преди всичко е жестока и грозна за човек,а камо ли за медицински работник давал Хипократова клетва!!!!
мария

2016.11.07 | 11:52

5
И дежурните лекари си спят спокойно докато акушерката бачка за трима.
Али

2016.11.07 | 11:52

4
Как може да се оправдава с това???
kristina7

2016.11.07 | 08:00

3
VINAGI V NACHALOTO, VSICHKI SA N O R M A L N I... POSLE STAVA NESCHTO V TIALOTO, DUHA I DUSCHATA NA CHOVEKA! JALKA ISTORIA, NO NEVEROIATNO, CHE CHOVEK M O J E DA BYDE NORMALEN "ZA 24 CHASA" STRESS... SHEFOVETE I SA VINOVNI!!! MNOGO JALKA ISTORIA!!!
батенце

2016.11.06 | 14:22

2
Тоя шефа, малко пари смъква от здравната каса, как не си назначи достатъчно персонал! Аман от алчни задници!

Добави коментар

Водещи новини