Лекарката, спасила малката Никол: Такава жестокост не съм срещала

26 април 2015 19:34

Лекарката, спасила малката Никол: Такава жестокост не съм срещала
©
23692 8

Такава жестокост не съм срещала и се надявам никога повече да не срещна. По този начин началникът на отделението по неонатология в болница „Токуда” д-р Радка Масларска коментира пред БТВ случая с новороденото, пребито от акушерка в болница „Софиямед”.

„Никол е добре, при нея няма опасност за живота. Стабилни и под контрол са всички нейни функции, учи се да се храни с биберон, възстановява своите рефлекси”, успокои д-р Масларска. По думите й детето ще остане в болницата „още няколко седмици”, докато се възстанови напълно.

Тя разказа подробно как бебето е попаднало в ръцете на колегите й, които вече седмица се борят за живота му.

По думите й, от „Софиямед” са съобщили, че Никол е с тежък анемичен синдром, който не може да се овладее с кръвопреливане и има постепенно нарастващ отток на главата. „Конкретна причина за тази диагноза, колегите нямаха – причините за анемията на едно новородено бебе могат да бъдат много”, посочи д-р Масларска и припомни, че „Токуда” има най-висока степен на специализация по неонатология и затова процедурата е детето да отиде при тях.

Когато това станало, медиците установили, че Никол има много сериозни отклонения в неврологичния статус: „То плачеше, пищеше и не можеше да се успокои от нищо”, нямало рефлекси, а оттокът бил само по главата.

Д-р Радка Масларска отговори задочно на твърденията на адвоката на акушерката, че травмата може да е следствие от падане. По думите й счупване на черепната кост може да се наблюдава и при подобна ситуация, но множествената контузия на мозъка е факт само при т.нар синдром на малтретираното дете, освен това кръвоизливът не е бил на мястото на счупването.

Тя развенча и друга част от тезата на защитата на Емилия Ковачева – че оттокът е трябвало да се появи по-рано, ако е следствие на побой, извършен през нощта. Д-р Масларска обясни, че детето е имало симптоматика още от първите часове на деня, като е нормално оттокът да стане виден малко по-късно.

Полицията е била информирана от лекарската консултативна комисия на „Токуда”, след като екипът заподозрял, че има външна намеса.

„Не бива фокусът на тази трагедия да се измества и да се обезценява всеотдайността и безкрайната любов и отговорност, която всички акушерки и всички специалисти по здравни грижи имат към новородените бебета”, категорична беше д-р Масларска.

Тя подчерта, че бърнаут синдромът не може да обясни реакцията на Емилия Ковачева – всички екипи работят под напрежение, на много места броят на сестрите и акушерките е редуциран, но те си вършат работата.

„В основата на този инцидент стоят по-сериозни психиатрични причини – не може един човек от синдрома на изпепеляване да извърши подобно нещо, това е невъзможен акт”, подчерта д-р Масларска.

Според нея е важно акушерките да си помагат, тъй като винаги са поне две – една при родилките и една при децата. Затова и големият извод за нея е: „Работа в екип, непрекъсната квалификация и това да не забравяме, че, в случая, детето, и, в големия мащаб, човекът е в центъра на нашето внимание като лекари”.

 

Константин Тодоров
23692 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
35

2015.05.03 | 22:41

113234
20 godini zatvor za izvar6itelkata.strog...
дену

2015.05.03 | 22:41

116924
Нещата могат много лесно да се оправят. Чисто и просто например, въвеждаме законите от Арабските емирства. Който краде да му отрежат едната ръка, който убива - смъртна присъда. И така няма повече да ставаме свидетели на такава жестокост. А за акушерката , тя така или иначе ще оправдаят и ще я изкарат луда и няма да влезе в затвора, за утеха на родителите могат да си наемат биячи и да ги пратят при нея да я осакатят за назидание.
Нура

2015.05.03 | 00:24

119021
Едно уточнение към "Дену", в Арабските Емирства ги няма тези закони, които сте посочили, те са само в Саудитска Арабия !

2015.04.28 | 01:08

113174
модеротора е лайнар---сега знам че ще го пуснеш ,ама кога е по темата НЕ.....Лайнар си

2015.04.28 | 17:45

113317
Иби го в гз
вбк

2015.04.28 | 01:08

113551
а ти не сереш и не пикаш нали бе мутант .
mery

2015.04.28 | 01:08

114291
moderadora,ei zashto go istri ,naistina si l ..no

2015.04.28 | 01:08

113178
Виж как познах..

Добави коментар

Водещи новини