30 бона глоба за търговци на наливен алкохол

  • 20 октомври 2011 20:02

  • 3657
  • 0
30 бона глоба за търговци на наливен алкохол
©

Глоба от 3000 лв. до 30 000 бона ще отнасят търговците на ракии и вина на черно. Санкцията е залегнала в новоизготвения Закон за виното и спиртните напитки, който е публикуван на правителствения сайт за публично обсъждане.

За да бъдат предпазени хората от поглъщане на шльокавица с неясен произход, същата глоба ще се налага и за нелегално бълване на ракия от производители, които не са се вписали като такива в специален регистър на икономическото министерство. Ведомството пък ще е длъжно да оповестява публично данните на легалните производители на своята интернет страницата. Те от своя страна ще описват количествата продукция и технологичния процес за производството й в специални дневници.

Законът забранява изрично продажбата на наливни алкохолни напитки, които не са бутилирани и етикетирани от вписани в регистъра производители. Под ударите на разпоредбите в него ще попада всеки, който снабдява комшиите с концентрат в туби и бидони. По рафтовете в магазините ще останат само пластмасовите „патрончета” с вместимост до 0,5 л. По-големите шишета задължително трябва да бъдат стъклени, а на етикета им трябва да се изписват на български език съставките в питието. Така потребителите ще могат да прочетат със сигурност неговото количество, мястото на произхода му, производителя и вносителя, реалното съдържание на алкохол и захар. Допуска се и допълнителна информация, като реколтата и сортовете грозде, от които е произведено питието. Големината на цифрите, с които ще се изписва алкохолното съдържание, пък трябва да бъде не по-малка от половин сантиметър.

Въвежда се и пълна забрана върху етикетите да се обозначава, че питието е с вкус или аромат на даден плод. За сметка на това се разрешават надписи, оказващи, че ракията е отлежала или е специална резерва. Който не спазва изискванията за етикетите ще отнася глоба от 3 до 50 хилядарки. Според закона нарушенията на разпоредбите в него ще се установяват от длъжностни лица, посочени от министрите на земеделието и на икономиката, от директора на Агенцията по лозата и виното и председателя на Комисията за защита на потребителите.

Зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ и на икономическата парламентарна комисия  Валентин Николов обясни пред „Монитор” обаче, че въпросните служители от регионалните звена на държавните институции ще следят за качеството на продукцията и забраните за разпространение на внос, износ на продукция от отделните райони в страната, например на маврут от Великотърновско. За нелегалното производство и продажба на алкохол пък щели да дебнат както и в момента Икономическа полиция и митниците, които са нагърбени със събирането на акцизите върху алкохола.

В началото на годината стана ясно, че 1 162 000 литра контрабанден алкохол е иззет през 2010-а. Количеството се оказа 2,5 пъти повече спрямо предходната година.

Последвайте канала на

Novini.bg
3657 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини