50 туристи са блокирани в преспите край Сливен

  • 19 октомври 2011 14:32

  • 1863
  • 0
50 туристи са блокирани в преспите край Сливен
© Булфото

Поне 50 туристи са заклещени от преспите в местностите Карандила и Даулите над Сливен.

Това съобщи пред "Стандарт" областният управител Марин Кавръков. Хората са в няколко хотела и хижи. Сред тях няма болни. Имат храна, вода, а вече и ток, каза Кавръков. От хотел "Карандила" съобщиха, че туристите при тях са добре и нямат оплаквания.

Десетина души са в хотел "Бялата мечка". Оттам казаха, че при тях е топло, има достатъчно храна и вода. "Пътят от Сливен до селата Ичера и Градец е чист до асфалт", каза губернаторът.

Проблемите са многото паднали дървета в гората, които затрудняват почистването преспите по пътя към Карандила. "Според мен дърветата, които са унищожени от горолома, са не стотици, а хиляди. Това прави разчистването на пътищата в балкана изключително трудно", каза Кавръков.

Заедно с горските, губернаторът се е разбрал в почистването на да се включи местното население. Кметовете организират хората, които ще вземат безплатно дърва, но в същото време пък ще участват при разчистването на гората, допълни той.

За отварянето на пътя към Карандила работят два екипа на Гражданска защита с фадроми и резачки. Първи са резачките, които премахват дърветата, а след тях минават машините за почистване на снега.

"Стандарт" съобщава, че няколко души от Сливен, които също са блокирани на Карандила, са опитали да стигнат до станцията на лифта. Това обаче се оказало невъзможно, защото преспите в местността достигат два метра на някои места. Особено трудно е разчистването на пътя, където има гора, обясниха от Гражданска защита. Ангажирани са всички служители на ГЗ-Сливен и много огнеборци и полицаи. Най-отзад се движат екипите на ЕВН, които пускат тока.

Особени усилия се полагат за достигане на балканското село Раково. Две денонощия екипите на Гражданска защита не успяха да пробият пътя от Сливен. Правим опити това да стане откъм Котел, през село Нейково, каза областният управител на Сливен. Вече са отворени пътищата към селата Бяла, Новачево, Градско и Бяла паланка. "Надявам се до края на светлата част на деня да стигнем Карандила", допълни Кавръков.

Междувременно се разбра, че бедственото положение в граничната община Болярово продължава. Там без ток остават четири села. Проблемно е снабдяването с хляб и стоки от първа необходимост в три села. Продължава работата по възстановяване елзахранването на дома за възрастни в с. Воден.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини