-
09 април 2015 06:39
- 1364
- 0
Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово.
Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази, за да носи късмет.
Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение, което продължава след полунощ, или на другия ден. Как ще боядиса останалите яйца е въпрос, който зависи от вкуса на всяка домакиня.
От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци, отбелязва БТА.
След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.
На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто.
Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.
У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.
Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на 17-и век във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година.
Последвайте канала на
Свързани новини
Етнографският музей организира работилница за боядисване на яйца
07 април 201510:17
Жълтите и червените яйца са опасни!
07 април 201508:15
Румънци се редят на опашка за домашни БГ яйца
07 април 201506:09
Чупливи яйца напълниха магазините
01 април 201409:11
С два специални, огнеупорни фенера ще бъде донесен у нас Благодатният огън от Йерусалим
09 април 201512:21
Ахмед Ахмедов "скъса" мрежата на Хебър
България се натресе на тим с куп играчи от Висшата лига за влизане в дивизия "В" на Лигата на нациите
Жребият в Лигата на нациите определи: ще има повторение на последните два изцяло европейски финала на световни първенства
България не успя да преодолее Черна гора, следва челен сблъсък в Ботевград
Станислав Генчев: Бяха тежки дни!
Илиан Илиев: Ирландците не бяха моят най-предпочитан противник
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Румен Радев ще се срещне днес с българската общност в Сингапур
23 ноември 202406:03
Силен вятър отнесе покрива на библиотеката във Велики Преслав
23 ноември 202406:27
Ръководителят на Европарламента се безпокои от евентуален възход на популистите в Германия
23 ноември 202406:13
Путин иска да раздели Украйна на три части
23 ноември 202406:53
Американски сенатор каза, че Доналд Тръмп би се изсмял на военните разходи на Канада
23 ноември 202406:07
Венецуелските власти ще разследват опозиционния лидер Мачадо за подкрепа за американски закон
23 ноември 202406:10
Израел е убил висш командир на "Хизбула"
23 ноември 202406:17
Германският външен министър сложи край на брака си
23 ноември 202406:36
Какво време ни очаква днес?
23 ноември 202406:33