Търново получи генерал от Теракотената армия на Китай

  • 18 март 2015 14:20

  • 1692
  • 1
Търново получи генерал от Теракотената армия на Китай
©

Копие на военачалник от чудната Теракотена армия на първия китайски император Цин Ши Хуан получи в навечерието на празника си - 22 март Велико Търново. Фигурата е изпратена като жест на добра воля и патньорство от Сиан, Китай - побратим на старопрестолния град, съобщава 24 часа.

Кметът Даниел Панов и културното аташе на посолството на страната у нас, откриха скулптурата. "Това е една възможност в Търново да бъде представено част от световното културно наследство", каза кметът.

Теракотната армия е произведение на изкуството, включено в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Армията, известна като осмото чудо на света, представлява ансамбъл от над 8000 воини. Всяка една от статуите е уникална, с височина от 185 см до 209,77 см. Открита е през 1974 г. в планината Лишан, предградие на една от четирите велики древни столици на Китай. Глинените воини се намирали в близост до гробницата на първия император. Счита се, че е изработена около 240 година пр. н.е., за да охранява императора във вечния му дом.

Фигурата, дарена на Велико Търново, е в естествени размери и ще бъде изложена 1 месец в общината. След това тя ще заеме своето място в Регионалния исторически музей, обясни кметът.

Последвайте канала на

1692 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вяра

2015.03.19 | 22:09

1
Страхотна инициатива. Повод да посетя както В. Търново, така и музея.

Добави коментар

Водещи новини