МВР: Над 2100 служители се борят с последиците от снежната стихия

  • 10 март 2015 20:09

  • 1215
  • 0
МВР: Над 2100 служители се борят с последиците от снежната стихия
©

Над 2100 служители на Министерството на вътрешните работят за преодоляване на последиците от снежната стихия в южната част на страната, съобщиха от ведомството.

До 17:00 часа пожарникарите и спасителите са реагирали на над 140 сигнала за произшествия. Към момента силите и средствата на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” извършват 39 спасителни и аварийни дейности.

По искане на Централния кризисен щаб, два хеликоптера на Министерството на отбраната са в готовност да извършват облитания и медицинска евакуация при нужда и ако метеорологичната обстановка го позволява.

В сила е обявеното бедствено положение за област Кърджали и Смолян и общините Ивайловград, Батак, Брацигово, Велинград, Сърница, Ракитово, Куклен, Лъки и Гълъбово. Без електричество продължават да са 565 населени места, а без водоснабдяване около 150 селища. Няма данни за бедстващи и или застрашени хора.

Обявено е бедствено положение на територията на община Ивайловград, област Хасково. В резултат на скъсани електропроводи и паднали стълбове без електрозахранване остават 101 селища на територията на областта.

Затворени са пътищата Крумовград - Ивайловград, Димитровград – Симеоновград заради преливане на р. Мартиня, Симеоновград – селата Свирково, Троян, Тянево, Дряново от община Симеоновград заради преливане на р. Съзлия. Без вода са селата Тракиец, Черна могила и още шест малки селища в община Стамболово.

Затворен за движение е пътят Белово – Юндола в област Пазарджик. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета по пътя Велинград – Сърница и Велинград – Юндола- Аврамово. Само леки автомобили, оборудвани с вериги, се пропускат по пътя Батак- Доспат.
Остава обявеното бедствено положение в общините Батак, Брацигово, Велинград , Сърница и Ракитово.

Поетапно се възстановява електрозахранването в област Смолян. Главните пътища са проходими при зимни условия. Над 100 са населените места без електричество.

Единайсет населени места са без електрозахранване в област Пловдив. Непроходими са пътищата Перущица – село Скобелево и за село Джурково, за Кръстова гора, за село Манастир, за махала “Лъгът” и “Балкан Махала” (община Лъки), Асеновград- Смолян.
На територията на общините Куклен и Лъки е обявено бедствено положение.

Без електричество са 249 населени места в общините Черноочене, Кирково и Ардино, област Кърджали. Продължават да бъдат затворени част от второстепенни пътища в областта за извършване на снегопочистване. Без водоснабдяване са 120 селища. Остава в действие обявеното бедствено положение за областта.

В 13:00 часа, по искане на областния управител, е изпратен хеликоптер за извършване на евакуация на болна жена от село Голобрад и мъж на инсулин от село Брезен. Болните са транспортирани до летище Крумово. Около 15:00 часа втори хеликоптер достави медикаменти и храна до село Любен, предназначени за двама болни на инсулин и седем деца.

Остава в сила обявеното бедствено положение на територията на община Гълъбово, област Стара Загора. Продължават да бъдат високи нивата на река Съзлийка в района на подстанцията. Пожарникари и спасители укрепват изградената временна дига около съоръжението. Към момента няма населени места без електрозахранване.

На територията на община Раднево продължава да се работи по отводняване на наводнени мазета и дворни места в кв. "Кантона" и селата Ковач, Любеново, Сърнево, Тихомирово и Тополяне. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора и необходима евакуация.

В община Якоруда, област Благоевград продължава обявеното бедствено положение, всички населени места са с осигурен достъп. Без електричество остава махала Зайцево в село Смолево.

По информация от Министерството на енергетиката поради скъсани проводници от паднали клони и силен вятър без електрозахранване са населени места в област Благоевград - 12, област Кюстендил – 4, област Монтана - 2, област София-град - 1, област София – 25, област Пловдив - 14, област Смолян - 103, област Хасково – 101, област Кърджали - 249 и област Пазарджик - 54.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1215 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини