Безплатен анализ на наши съкровища в Лувъра

  • 10 март 2015 08:35

  • 1507
  • 1
Безплатен анализ на наши съкровища в Лувъра
©

Жест към българските съкровища, които ще гостуват в Лувъра с експозицията "Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България" прави най-известният музей в света. Специалистите от химическата лаборатория на Лувъра ще извършат безплатен анализ на някои от предметите по време на изложението. Това съобщи за "Стандарт" доц. Костадин Кисьов, директор на Археологически музей-Пловдив, откъдето са една трета от експонатите.

Подобен анализ е много скъп и за нас това е много ценен подарък, обясни пловдивският археолог. Той ще предложи 10 експоната за оценката. Френските специалисти ще изберат на кой да направят анализ, уточни Кисьов, в чийто списък ще бъдат посочени златният нагръдник от Чернозем, ризница и бронзови съдове.

След като получим този анализ, ще имаме база за сравнение при установяване на ателието, изработило предметите, както и точната датировка, обясни доц. Кисьов, който миналата седмица изпрати с бронирана кола пловдивските експонати за изложбата в Лувъра.

Как България да се възползва от уникалния шанс да бъде представена в Лувъра и така да стане част от културния афиш на Европа и света.

Последвайте канала на

1507 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
adasd

2015.03.10 | 13:56

1
Ама то съкровищата не са на пловдиФския музей, сред експонатите е и Панагюрското златно съкровище......

Добави коментар

Водещи новини