Източват язовира до троянско село

  • 04 март 2015 14:17

  • 997
  • 1
Източват язовира до троянско село
©

Работници от "Напоителни системи" - Плевен започват временно извеждане от експлоатация на язовира в троянското село Добродан. Причината е, че водоемът е потенциално опасен и не отговаря на изискванията, съобщи кметът на община Троян Донка Михайлова пред БТА.

По думите й комисия, назначена от областния управител, е направила предписания за отстраняване на нередностите. Общината няма средства за ремонтиране или извеждане от експлоатация на язовира.

"По наши разчети за ремонта на язовира са ни необходими около 300 хиляди лева, а за окончателното му извеждане от експлоатация около 250 хиляди лева. Сами разбирате колко тежък товар е това за един общински бюджет", допълни Михайлова.

Затова след съгласуване с Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и храните Михайлова е възложила на "Напоителни системи" - Плевен, язовирът да бъде временно източен, което ще стане безвъзмездно за общината.

Михайлов каза още, че от общината са се опитали да удължат живота на водоема, тъй като той се използва от жители на селото за поливане, но заради изискванията за безопасност ще трябва още до края на март да бъде временно източен.

Освен язовира в Добродан в Ловешка област има още пет, които са потенциално опасни и се подготвят мерки за тяхното обезопасяване.

500 хиляди лева ще се дадат за извеждане от експлоатация на несигурните язовири у нас. Това решение е взето на първото заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. В края на декември стана ясно, че в страната ни има 78 опасни язовира.

Последвайте канала на

Нора Виткова
997 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
treti

2015.03.05 | 01:35

1
izto4ete vsi4ki iazoviri i obiavete balgaria za pustinia kak ne vi e sram samo ruhite mrasni gerbadjii

Добави коментар

Водещи новини