Изоставените бебета в Пазарджик си намериха приемни семейства

  • 13 януари 2015 06:32

  • 1045
  • 0
Изоставените бебета в Пазарджик си намериха приемни семейства
© Getty Images/Guliver

Последното бебе за 2014 година и първото за 2015 година, които проплакаха в пазарджишката болница и бяха изоставени от майките си, ще бъдат настанени в приемни семейства.

Това съобщи шефката на Регионалната дирекция по социално подпомагане в града Цветелина Арапова, пише в. Монитор. Тя допълни, че децата ще бъдат взети за отглеждане от родители от Панагюрище и Велинград и документите им за изписването вече са готови. Новородените момче и момиче са в добро здравословно състояние и ще бъдат изписани от неонатологичното отделение.

Социалните работници от общинските дирекции в Пазарджик, Септември и Пещера са направили проучване на майките, тъй като бащите на бебетата се водили неизвестни. Направено е и проучване на разширения семеен кръг - баби, дядовци, чичовци и лели. След като и двете родилки обявиха, че не искат да вземат децата си, още в болницата с тях били проведени разговори от социални експерти и акушерки, които ги разубеждавали да не изоставят рожбите си. И двете жени били непреклонни, тъй като нямали условия, при които да отглеждат новородените, разказаха социални работници.

Майката на първото бебе за 2015 година на 2 пъти е убеждавана да премисли и да промени решението си, но тя категорично отказала. „Майката е преценила, че не може да му даде добър живот и затова не можем да я укоряваме, че е взела това изключително трудно решение”, коментира шефката на социалната дирекция в Пазарджик. Само през миналата година 89 бебета, които били оставени от майките си, са настанени в приемни семейства в региона.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини