Иван Нейков: Пенсионният модел е заложник на политически боричкания

  • 06 януари 2015 14:12

  • 803
  • 0
Иван Нейков: Пенсионният модел е заложник на политически боричкания
©

Още през следващата седмица в парламента ще се подновят разговорите за пенсионната реформа у нас. Според Иван Нейков, бивш социален министър, няма пречка, както имаме 10 капиталови пенсионни фонда - да имаме 11.

"Въпросът е не са ли много за България. Правен проблем няма да има, ако се даде възможност на НОИ да създаде такава структура. Въпросът е в това, че ще трябват няколко години, за да се изгради структурата на НОИ за управление. Самото създаване е само начало и ще има момент, в който, докато натрупа опит и капацитет НОИ в това отношение, може би ще има по-малка доходност", каза Нейков в интервю за БНР.

"Най-доброто решение е да се даде заден ход и да се обмислят нещата. НОИ управлява модела в частта му солидарен фонд, докато капиталовите фондове, другите фондове, управляват частта на модела по отношение на личните пари на хората. Така че този опит, да замажем положението, е по-малката злина от тази, която беше направена. Такава система няма никъде. Няма нито един сериозен анализ на това, което беше направено и докъде ще доведе. Това е най-опасното за една система - да бъде променяна непрофесионално. Моделът е заложник на чисто политически боричкания в името на следващите избори, например", допълни той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
803 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини