Изминалата година не е успешна за социалната сфера, смята експерт

  • 26 декември 2014 17:19

  • 1350
  • 9
Изминалата година не е успешна за социалната сфера, смята експерт
©

Изминалата 2014 година не може да се сложи в групата на успешните от гледна точка на развитие на социалната сфера, анализира пред БТА председателят на Управителния съвет на Балканския институт по труд и социална политика и бивш социален министър Иван Нейков. Той коментира за БТА случилото се в социалната сфера през изминалата година и належащите мерки за следващата.

През 2014 г. и трите правителства, които управляваха, са направили заявки за промени и реформи, били са на реформаторска вълна, но годината си отива, а реформите в социалната сфера ги няма, заяви Нейков.

Радикални стъпки по отношение на пенсионния модел, съвършено нова система за професионална квалификация, особено на възрастните работници, както и ново трудово законодателство, което да раздели работодателите на микропредприятия и други предприятия, е спешното, което трябва да се свърши през 2015 година, смята Иван Нейков.

Гласувани на второ четене от бюджетната комисия промени предвиждат от 2015 г. да се въведе принципът на свободен избор на хората, родени след 31 декември 1959 г. да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в ДОО.

Според Иван Нейков, ако предвидената промяна стане факт, бъдещето на частните пенсионни фондове е много лошо. По думите му събраните от частните фондове осем милиарда лева са инвестирани в български предприятия, в български ценни книжа.

Промяната като краен резултат ще доведе до разлюляване и на фондовия, на капиталовия пазар, а най-вероятно ще предизвика и нова безработица, смята Нейков. Според него, ако това неразумно предложение бъде реализирано, фондовете трябва да продадат ценните книжа и активите, които притежават, за да ги обърнат в пари и да могат да ги преведат в НОИ. Това означава липса на инвестиции в българската икономика, посочи той.

Нейков прогнозира, че е възможно да се стигне и до ситуацията преди три години, когато "бяха национализирани над 100 милиона лева от капиталовите фондове на хората, за да се попълни дупка в НЗОК. Тогава се стигна до решение на Конституционния съд, че подобен подход не е допустим и нещата бяха спрени, но 100 те милиона, които бяха взети не бяха върнати на хората", посочи експертът.

"Ако искаме ранно пенсиониране, трябва да знаем, че то върви с ниски пенсии", коментира Иван Нейков. Ако искаме високи пенсии, то трябва да знаем, че това, което се прави със замразяването, не е добро, защото няма как да има високи пенсии при ниска възраст за пенсиониране.

Последвайте канала на

БТА
1350 9

Коментари 9

Добави коментар
Бойко Борисов е педераст!

2014.12.27 | 16:14

9
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата е на власт, всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри, биячи, крадци и престъпници с основно и средно образование! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му!

2014.12.27 | 10:03

2
не Бойко, ти си педерас от Бургас хахаха
Идеал Петров

2014.12.27 | 09:33

1
Съжалявам,Бойко не е от вашите!
BOIKO-KURVO-KURVO

2014.12.27 | 16:13

8
boiko pederast
ИФ ББ ЦЦ ДП

2014.12.27 | 16:13

7
Честита Коледа да живеят СИК ,монополите и черното тефтерче ,а Турция в ЕС :)))
Марксист

2014.12.27 | 16:13

6
Когато искат да объркат още социалната система, и бедните да стават още по-бедни, а богатите още по-богати, тогава от нафталина изваждат такива като Ваньо Нейков или Костов!

2014.12.27 | 16:13

5
Ура ,измислиха колелото и топлата вода !Е ,сега ще се возим и ще се къпем !Къде са ми розовите очила !

2014.12.27 | 10:04

4
PROSTAKA E NA VLAST TOVA ZNACHI INTELIGENZIATA V ZADNIAT DVOR,ZACHTOTO PROSTAKA GO INTERESUVAT SAMO DA SI NAPALNI TARBUHA TOIA ALCHEN KOMPLEKSAR I MAFIOT NEGRAMOTEN
BULGARIN

2014.12.27 | 10:03

3
SOCIALNA SFERA V BULGARIA ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????NJKOI DA E VIDJAL SOCIALNI OBLAGI OSVEN MANGOVCITE V BULGARISTAN DA SFERATA NA SOCIALNIAT GENOCID E OGROMNA I V EDIN MOMENT SHTE SE SPUKA SHTE GRUMNE BUUUUUUUUUM I DANO NARODA SE PROBUDI

Добави коментар

Водещи новини