Мелник събира 20 000 лв. за ремонт на изгоряла църква

  • 02 декември 2014 10:47

  • 1350
  • 0
Мелник събира 20 000 лв. за ремонт на изгоряла църква
©

Мелник поде кампания за събиране на средства, за да възстанови изгорял храм, съобщи е-79.

Повече от 5 месеца старинната църква „Свети Никола" в най-малкия ни град не функционира и в нея не влизат миряни. В началото на юли тази година късо съединение предизвика голям пожар в светата обител.

Изпепелен е иконостасът, съсипани са царските двери и много икони в построената през далечната 1756 година църква. „Ще са ни необходими поне 20 000 лева за възстановяването на храма. Това изчисли специална комисия, която направи оглед на щетите.

Поставили сме кутии за дарения в другите църкви и в по-големите хотели в Мелник. Разчитаме на помощи на миряни и бизнесмени", заяви пред standartnews отец Димитър, който служи в храма, но от юли не е водил нито една служба вътре.

Църквата трябва да се боядиса, но най-важно е да се ремонтира иконостасът, който е дълъг 4 метра и е висок 3 метра, както и дърворезбите. Проблемът е, че митрополията не може да осигури парите за ремонта. Няколко миряни са дарили средства, но сумата не надхвърля 4000-5000 лева, което е недостатъчно.

Сега свещеникът на Мелник води служби в по-малката църква „Свети Йоан Кръстител". Тя обаче не може да побере всички миряни по празниците, а предстои най-светлият християнски празник – Рождество Христово. „Няма как. Бавно върви набирането на средства за ремонта на „Свети Никола". Дано съберем сумата, за да започнем работа през пролетта на следващата година", моли се божият служител.

Последвайте канала на

1350 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини