Задължително ще се описват алергените в менюто на ресторантите

  • 01 декември 2014 12:55

  • 2051
  • 1
Задължително ще се описват алергените в менюто на ресторантите
©

Преди празниците влизат в сила нови правила за съдържанието на менютата в ресторантите.

От средата на този месец в заведенията за хранене ще трябва да получаваме точна информация не само за предлаганите храни и техните цени, но и за съдържанието им. Целта е да бъдат предпазени хората с алергии, информира Нова телевизия.

Според най-новата наредба за етикетирането, която влиза в сила от този месец, във всеки един етикет трябва да присъства информация и за вида на алергените, които съдържат храните. Не само предварително приготвените и пакетирани, но и тези, които ни сервират в заведенията за хранене.

Диетолози и лекари напомнят, че потенциални алергени могат да бъдат някои зърнени храни, соята и соевите продукти, фъстъците, меда. Наличието им във всяко едно ястие или сос в ресторанта вече трябва да бъде задължително описано в менюто.

Специалисти препоръчват, за да се гарантира безопасност на клиента, самите собственици на заведения да изискват информация от производители и доставчици какви са съставките на храните, които пристигат.

Това според ресторантьорите ще е най-евтиният вариант за прилагане на новата наредба. За нарушителите ще има глоби - от 1000 до 2 000 лева при първо и 2 до 4 000 лева при повторно нарушение.

Новите изисквания не се отнасят само за заведенията в България, но и за заведенията във всяка една страна-членка на Европейския съюз.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2051 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.01 | 15:51

1
След сто години се сетиха.На Запад имат лист описваш съставките,заради алергии,непоносимост към определени храни,захарни и други болести към заведенията.И когато го поискаш,го предоставят.

Добави коментар

Водещи новини