Дилма Русеф е роднина с първата жена кмет у нас

  • 05 октомври 2011 18:50

  • 2110
  • 0
Дилма Русеф е роднина с първата жена кмет у нас
©

Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на ще види родословното си дърво при визитата си в четвъртък в Габрово, откъдето са корените й по бащина линия.

Родът Русев води началото си от габровското село Цоцомани. Прапрародителят на днешния президент на Бразилия, който се заселил на това място, се наричал Руси. Неговото име е първото от всичките 598 в разширеното родословно дърво на носителите на фамилията Русев. То е част от изложбата за българските корени на Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на, подредена в историческия музей в Габрово. Първата жена президент на Бразилия е родственица с първата жена кмет в България. Любопитният факт е сред многото излезли по време на проучването на рода, по което години работи историкът от музея Красимира Чолакова.

"Родът Русев дава на света един президент на Бразилия - Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на. Дава един министър на България, генерал Руси Русев, дава един кмет на Габрово - Христо Русев. И най-любопитното за мене беше - дава първата жена кмет в България, Петрана Русева", разказа Чолакова.

Подпечатаното родословно дърво и триезичен каталог, който съпътства изложбата с данни за рода Русев и свързаните с него фамилии, ще са подаръкът за бразилския президент от екипа на историческия музей.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2110 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини