България призна, че скандалните заменки са непозволена държавна помощ

  • 06 ноември 2014 07:18

  • 1244
  • 2
България призна, че скандалните заменки са непозволена държавна помощ
©

България официално призна, че е облагодетелствала избрани бизнесмени с горски заменки в периода 2007-2009 г.

Служебният кабинет вчера реши, че няма да оспорва пред Европейския съд оценката на Европейската комисия, че тези сделки са неправомерна държавна помощ. От това следва, че българските власти трябва да направят необходимото за разваляне на заменките или да накарат облагодетелствалите се фирми да възстановят в бюджета неправомерно получената държавна помощ. В списъка на късметлиите попадат компании на известни бизнесмени като Тодор Батков, Христо Ковачки, бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, рекламния бос Красимир Гергов и др. Те са получили апетитни терени в близост до морски и планински курорти, срещу което са преотстъпили земи в неатрактивни райони, пише в. Сега.

Казусът влезе в полезрението на ЕК още преди 6 години след сигнал на природозащитници. Брюксел започна проверка, която прерасна в разследване, но заради невижданите мащаби на далаверата решение бе взето едва тази есен. Според евроекспертите 132 заменки, извършени след 1 януари 2007 г. - датата на присъединяването към ЕС, до началото на 2009 г., когато върху тях бе наложен мораториум, трябва да бъдат развалени или в бюджета да бъде възстановена паричната равностойност на облагата.

Засега България не е санкционирана. "Но ако държавата не вземе мерки да събере неправомерно дадените облаги, ЕК ще се обърне към евросъда и тогава глобите ще са в размера на невъзстановените суми, умножени по три", обясни Свилен Овчаров, адвокат на природозащитниците, сезирали ЕК. Не всички уредили се със замени обаче са заплашени от разваляне на сделки и връщане на пари. Решението на Еврокомисията се отнася само за предприятия, не и за физически лица, които нямат бизнес, и освен това визира само случаи, в които стойността на заменките и изгодата за участниците в тях превишава 200 000 евро.

От Брюксел не са посочили кои са сделките, които отговарят на критериите за неправомерна държавна помощ. Българските власти трябва да направят "селекцията" и да изчислят размера на помощта по определена методология. Според досегашни анализи горските замените са правени при драстично разминаване на оценките с пазарните цени, като в някои случаи разликата надхвърля 200%.

Вчера от земеделското министерство обясниха пред "Сега", че изчисленията колко и кои помощи трябва да бъдат върнати още не са готови. "Методологията е изготвена от Министерството на финансите, но предстои да бъде одобрена от ЕК. Нает е независим оценител и всички методи и оценки се съгласуват с Брюксел", поясни зам.-министър Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в. В повечето случаи вероятно ще се наложи да се водят съдебни дела, които обаче трябва да приключат много бързо, тъй като ЕК даде срок на България до 1 година да си възстанови загубите. Ако срокът не бъде спазен, ЕК ще обяви страната ни за нарушител и ще внесе казуса в съда.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1244 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
държавата

2014.11.06 | 13:46

2
Признаваме си , да го духат бедните !
Поглед от Олтен!

2014.11.06 | 13:46

1
Лелеееее! Каква държава?

Добави коментар

Водещи новини