Разкриха далавери със заменки по морето

  • 01 февруари 2013 11:26

  • 1012
  • 0
Разкриха далавери със заменки по морето
©

До 20 дни ще бъдат отчетени първите резултати от проверката за застрояване върху защитени територии по Добруджанското Черноморие, съобщи областният управител Желязко Желязков, който е председател на регионална комисия, свикана да обследва сигналите за такава дейност.

Вече е установено, че в областта има три инвестиционни намерения за строителство върху 178 дка пясъчни дюни - в Шабла, Крапец и Топола. В Шабла става дума за два имота, разделени на 11 и 5 парцела, всички принадлежащи на едно дружество, уточни Желязков. Предполага се, че в Крапец намерението е за бившия пионерски лагер. И за трите места все още няма издадени разрешителни за строеж.

Има доста замени, извършени през 2005 г., но точният им брой ще стане ясен на по-късен етап, нформацията за тях е в Агенцията по горите и Министерството на земеделието, каза още областният. Той посочи като установена нередност и наличието на 18 сделки по Черноморието, сключени в един ден с един бизнесмен.

Пясъчните дюни в Шабла, Крапец и Топола, попадат в една заменка на 664 декара от горския фонд. "За нея през май 2009 г. Министерството на регионалното развитие е изпратило писмо до областния управител на Добрич за възстановяване собствеността на държавата и обявяване на договора за замяна за нищожен", посочи Желязков. При смяната на областния управител през лятото на същата година е започната преписка и вече е заведено дело в Окръжен съд Добрич, по което предстои съдебно-техническа експертиза. През 2011-а е създадена комисия, която е прегледала тези терени и е доказала, че те са пясъци с храстовидна и тревиста растителност.

В регионалната комисия за обследване на сигнали за застрояване върху защитени територии влизат представители на Областна администрация, на всички общини в Добричко, Регионална дирекция за строителен контрол, Служба по геодезия и картография, Областна дирекция "Земеделие", ловни и дивечовъдни стопанства и РИОСВ. Следващото заседание на комисията ще бъде в края на февруари, докогато всички общини трябва да предоставят разрешителните за строителство, издадени от 2005 г. насам за терени по Черноморието, граничещи с пясъчната ивица. От ОД "Земеделие" се очакват данни за промени на статута на земи по морето, а от РДНСК - да извършат проверки на място за незаконно строителство.

Последвайте канала на

1012 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини