Лов на коне в София

  • 05 октомври 2011 06:35

  • 2077
  • 0
Лов на коне в София
© Интернет

Екипите на „Екоравновесие”, които в момента кастрират и обезпаразитяват кучета, вече ще ловят и цигански коне.

Това съобщи вчера столичният зам.-кмет по сигурността Иван Сотиров.

Новото задължение на кучкарите вече е гласувано от съветниците в екокомисията към Столичния общински съвет. Кметството планира да се купи специален фургон, в който служителите на „Екоравновесие” да превозват задържаните коне.

Освен това ще се осигурят и няколко теглича, за да може фургонът да се дърпа от различни коли. Според Сотиров това ще струва около 10 хил. лв. Служителите на общинското предприятие обаче няма да са водещи при задържането на нечифтокопитните.

Сигнал към тях ще подават полицаи.

Тяхна ще е и преценката дали едно животно трябва да бъде отнето от собственика. „Не е задължително конят да се конфискува при всяко нарушение, може полицаят да реши да напише акт”, обясни Сотиров.

Според действащите разпоредби влизането на конски впрягове е забранено в центъра на града и в първа зона. Обект на конската полиция ще бъдат всички, които нарушават тези правила.

Приоритетно ще се прибират и пасящи в междублоковите пространства коне. След като животното бъде конфискувано, то ще се обезпаразитява от ветеринар. Собственикът ще може да си върне коня, ако плати всички разходи по престоя и обезпаразитяването му.

Според Сотиров най-големият проблем в случая е, че повечето животни не са регистрирани и затова ромите няма как да докажат, че са собственици. Общината ще държи един кон максимум 14 дни и след това ще обявява продажбата му на търг.

Вече е завършен приютът за коне в село Железница, където ще се откарват конфискуваните животни, каза още Сотиров. Капацитетът му е за 10 четириноги. „Засега това е достатъчно, защото предполагаме, че ще има голямо текучество”, обясни зам.-кметът. За ремонтите в Железница кметството е платило около 20 хил. лв. Там ще бъде назначен и гледач за конфискуваните коне. Той ще бъде на щат към зоопарка.

Последвайте канала на

2077 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини