Празник на еленския бут в планината

  • 24 октомври 2014 09:57

  • 3378
  • 2
Празник на еленския бут в планината
©

За трета поредна година китният планински град Елена организира празник на характерният за този район еленски бут, съобщи ТВ7.

Легендите казват, че рецептата за сурово-сушения деликатес е открадната и преименувана на прочутото италианско прошуто. Еленчани обаче са убедени, че тяхното кулинарно произведение става само при климатичните условия около планинския град Елена.

Празникът на деликатеса се организира с цел популяризиране на продукта и евентуална скорошна защита като географско указание пред Европейската комисия (ЕК) - така, както страната ни защити горнооряховския суджук.

На живо от намиращото се в близост до Елена село Вълчовци Иван Трухчев показа тънкостите на приготвянето и аранжирането на еленски бут.

"Декември-януари се колят прасетата - в студено време. Снегът трябва да е по-голям, за да може да сложи главата на прасето в снега. После бутът се оставя в сол за 40-50 дни, в зависимост от големината на прасето. След това съхне 1 година. Важен е климатът. Затова в Елена правим бут, а в Бургас - паламуд", шеговито поясни Трухчев.

Образува се благородна плесен, която предпазва бута от насекоми и други вредители. При аранжировката деликатесът се реже под ъгъл от 45 градуса.

Трухчев изрази надежда деликатесът да бъде защитен в ЕС.

Празникът ще протече с много веселба, песни, ще има клане на прасе, което ще бъде пърлено на трап.

Последвайте канала на

3378 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
помощник -касапин

2014.10.24 | 13:05

2
помагачи приемате ли?все някой трябва да е до скарата и да пълни каната.
помощник -касапин

2014.10.24 | 13:05

1
помагачи приемате ли?все някой трябва да е до скарата и да пълни каната.

Добави коментар

Водещи новини