Пламен Димитров: Въпросът със съкращенията в БДЖ остава отворен

  • 03 октомври 2011 11:36

  • 1067
  • 0
Пламен Димитров: Въпросът със съкращенията в БДЖ остава отворен
©

Трябва да се прегледа изпълнението на меморандума за развитие на железопътния транспорт, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща в Министерски съвет на синдикатите с премиера, финансовия министър, транспортния министър и ръководството на БДЖ.

Според него в меморандума е записана инвестиционната програма на БДЖ и НКЖИ. „Има нужда от преглед на всички параметри, на мостовото финансиране, заема от Световната банка, капиталовите трансфери от бюджета”, обясни Димитров. Очаква се в следващите дни да има повече яснота около финансирането.


На срещата е поставен и въпросът за колективното договаряне. „За нас не е нормално това четири месеца да не водим реални преговори на ниво компании с ръководството”, посочи Димитров. Предстои среща в транспортното министерство с ръководствата на двете компании, за да се направи план до петък как ще бъдат подготвени преговорите по колективните трудови договори. Трябва да бъде представен и специфичен бизнес план, който премиерът е поискал от ръководствата на двете компании.


В петък в 9.00 часа ще се проведе нова среща при министър-председателя за продължаване на разговорите. „Поставихме ясно въпроса за преструктурирането на компаниите и как това ще се отрази върху персонала. Не смятаме, че на този етап сме готови да поемем каквито и да е ангажименти за съкращения от днес или от утре. Не мислим, че вариантът за аутсорсване на почистването и охраната в БДЖ са представени по най-добрия начин, има възможности и там за някакви допълнителни промени. В тази връзка съкращаването на персонал, оптимизацията на структурата като цяло за нас е отворен въпрос, по който няма съгласие и предстои да водим преговори”, каза Димитров.


Президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев посочи, че е помолил премиера да изиска от отговорните институции справка по линия на БДЖ, „тъй като там е крадено с години, с ръце и крака и има 1200 вагона”. По думите на Тренчев - премиерът е попитал къде са, намерени ли са, кой ги е нарязал или продал.


Тренчев поиска посегателствата в железопътния сектор да бъдат третирани като терористичен акт, за което са нужни законодателни промени.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1067 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини