-
03 октомври 2011 06:22
- 1275
- 0
Енергийната стойност на храните ще бъде задължително изписана до последната калорийка на етикетите, след като влезе в сила новото европейско законодателство.
Публикуването му ще стане през този месец, уточни зам. изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева пред в. "Монитор". В началото на юли Европейският парламент прие нови правила в областта на етикетирането на храните. Това е общностен регламент, който е директно приложим от всички страни членки на общността и не е нужно да бъде въвеждан в национални актове и български наредби.
В бъдеще потребителите ще виждат в таблици енергийната стойност на продукта – мазнини, въглехидрати, захари, протеини, сол и други важни съставки, които са определящи, ако потребителите имат нужда да вземат мерки за своето здравословно състояние.
Увеличава се и размерът на буквите – един основен проблем на потребителите досега. Към момента купувачите в целия Европейски съюз срещат трудности при разчитането на етикетите, защото всичко е написано с дребни буквички. Някои от веригите имат в магазините си лупи, за да могат клиентите им при нужда да разчетат какво е написано. Това обаче не е нормалният начин за поднасяне на тази важна информация.
Затова е предвидено размерът на буквите да бъде 1,2 милиметра.
Освен това нова информация е произходът на суровините. По сега действащото законодателство произход се упоменава само за телешко месо, мед, зехтин и зеленчуци. С новия регламент това става задължително за всички видове меса – говеждо, свинско, козе, птиче, уточни д-р Тасева.
Произходът остава доброволен за другите храни. Важно е обаче да се знае, че за всички храни от животински произход имат номер, който е сложен в един овален знак. От него става ясно в коя страна членка е произведена дадена храна. Идентификационната марка задължително ще продължава да стои на опаковката, така че веднага да е ясно дали саламът, който слагаме на масата, е произведен у нас, или е пропътувал хиляди километри, преди да стигне до чинията ни.
В ресторантите ще обявяват алергените.
С новия регламент задължително ще се обозначават алергените върху етикета. Някой от растителните храни например имат такова въздействие и задължително на тях трябва да е упоменато, че могат да предизвикат алергична реакция. Важно е също така, че дори когато тези продукти се консумират в заведения, трябва да е ясно информиран клиентът за тяхното наличие. В магазина е лесно и всеки като прочете, може сам да прецени. В ресторанта тази норма е нова, досега не съществуваше и тя е с цел защита здравето на консуматорите, разясни Венцеслава Тасева. Ако са използвани такива храни, задължително представител на ресторанта трябва да информира, че манджата съдържа съответния алерген. Това обаче не може да стане, като дойде сервитьорът и разкаже какво има в блюдото, независимо колко е учтив и подробен, защото устното поднасяне на информацията не минава пред контролните органи. Необходимо е да има писмена следа както за органите, които правят проверка, така и за хората, които си поръчват. Затова алергените задължително влизат в менюто на ресторантите.
При замразените храни пък трябва да се отбелязва датата на замразяване на храните, а не както досега само крайният срок на годност. Освен това ясно трябва да е изписано наличието на аспартам, който влияе на бременните жени.
Последвайте канала на
Свързани новини
Белчев: Гоним второто място, макар че то не отива на ЦСКА! Ако клубът няма да разчита на мен, все някъде трябва да работя
Пореден обрат в Барселона: Лапорта уволнява Чави, бесен му е
Предложиха на ЦСКА 1948 бивше крило на Ливърпул
Изненадващо: Спартак (Варна) се разделя с Росен Кирилов
България излиза за първа победа в Лигата на нациите срещу Италия
Хебър се стяга за финален бой, а Берое вече мисли за ваканция
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
МС вдигна минималната заплата в държавните университети
17 май 202410:50
Народното събрание се събира извънредно във вторник
17 май 202411:16
ПП-ДБ: Заседание на НС трябва да има, за да сме сигурни, че пенсиите наистина ще се повишат с 11%
17 май 202411:44
НСО за катастрофата с Кирил Петков: Нека не се разпространяват спекулативни, непроверени и необективни хипотези
17 май 202412:08
Калин Стоянов обясни защо Кирил Петков се е возил в кола на НСО
17 май 202411:26
Балабанов коментира инцидента с Кирил Петков: Въпросът е кой ще носи отговорността
17 май 202411:14
Русинова, ЕЦТП: Шофьорът на колата, в която се е возил Петков, е карал с над 100 км/ч
17 май 202411:09
Николай Рашков: Само обединени имаме шанс
17 май 202409:38
Полицаят, който се барикадира в дома си, опитал да се обеси на кабел
17 май 202410:00