ВМРО събират подписи против държавното нехайство срещу циганската престъпност

  • 01 октомври 2011 12:25

  • 837
  • 3
ВМРО събират подписи против държавното нехайство срещу циганската престъпност
©

Пред Народното събрание ВМРО започна събиране на подписи против държавното нехайство срещу циганската престъпност, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

От ВМРО отричат протестът им да е провокиран от събитията в Катуница и според тях – отдавна институциите не се справят с проблема с циганите. На протеста пред Народното събрание са дошли повече млади хора, със знамената си, както и с националното знаме.

„Събрали сме се много представители на младежки организации, студенти, млади хора, представители на младежкото ВМРО, други организации. В последните 20 години държавата остави един етнос да прави каквото си иска извън рамките на правовия ред и държавността. Говорим за циганите. Този протест не е свързан със събитията в Катуница, а е началото на една наша подписка, с която ще изискаме от държавните институции да спазват закона и всички хора в нашата страна да имат равни права и равни задължения. Искаме държавните институции да си свършат работата и държавата да си влезе в ролята. А не – както се случва сега, да е пасивен наблюдател и правителството да отлага и отлага решаването на тези проблеми. Все повече млади хора усещат безперспективността на всичко това, което се случва в нашата страна. Ние искаме да се изучим тук, да създадем семейства, да си плащаме тук и нашето бъдеще да е тук. В момента ние се чувстваме застрашени”, каза Александър Йолов, председател на младежката организация на ВМРО в София.

Изключително засилено е полицейското присъствие пред сградата на парламента. Пред Народното събрание има поставени ограждения. В градинката между Софийския университет и Народното събрание е пълно с полиция. Има спрени полицейски автомобили.

Подписката ще продължи три месеца, след което ще бъде внесена в Народното събрание. Написали сме нещата, които ВМРО винаги е предлагало, каза Ангел Джамбазки. Най-важните са: незабавно да се замени порочната практика на държавните безработни и циганите да работят, а не – да взимат цял живот помощи. България да дава помощи до три деца; който си позволява повече от три деца, очевидно е достатъчно състоятелен сам да си ги гледа и да ги издържа и няма нужда ние да финансираме тези му начинания; незабавно да се прекрати безотговорното отношение на държавните и местни власти към циганските гета и катуни. Те трябва да бъдат премахнати веднага, от днес или утре, а не – властта да бяга от този въпрос. Катуните предполагат гетоизиране, гетата предполагат изоставане на тези хора, невписване в обществото, продажба на гласове и т.н., каза Ангел Джамбазки.

ВМРО иска и оставката на министъра на вътрешните работи. „Който продължава упорито да не избира какъв ще бъде – вътрешен министър или водещ на предизборна кампания. Продължаваме да настояваме – министър Цветанов да се върне в министерството или, ако не може да съвместява двете неща, да си подаде оставката. Няма никаква логика властта да се прави на ощипана и да чака този въпрос да мине. Той няма да мине от само себе си. Чух едно изказване на министър-председателя, който казва – „ще минат три дни и всичко ще се забрави”. Имам лоша новина за него – няма да се забрави. Не, защото някой иска да нагнетява напрежение, а защото напрежението съществува след 20 години безвластие и 20 години отказ на държавата да си върши работата. По границата на всяка циганска махала, по границата на всеки катун, може да идете да разговаряте с хората – те живеят като в Катуница”, каза Ангел Джамбазки.

Уведомлението за тази подписка е пуснато от ВМРО още на 12 септември, много преди събитията от последната седмица. В началото на подписката пред Народното събрание са се събрали стотина представители на ВМРО. В момента са останали 70 – 80, според Ангел Джамбазки. „Хората минават, подписват се, и заминават. Това не е митинг, за да се събират много хора, това е подписка”, каза Ангел Джамбазки.

С оглед на следващите протести, които са заявени и съгласувани пред общината днес, към 12,30 часа пунктът за събиране на подписи пред Народното събрание ще бъде затворен и изнесен. След това подписи ще се събират по метростанциите и в цялата страна.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
837 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
4yq34

2011.10.04 | 04:41

3
не се подавайте на провокации вмро искат да извлекат политически дивиденти заради изборите и насаждат етнически конфликт и това е работа на оня расист джамбазки!
anonimen

2011.10.04 | 04:41

2
dokoga 6te obvinim ciganite koi kradat balgaria ,telisa vinovni za goliamata bezrabotica teli kradat darjavata teli ni onijtojiha zavodite
didko

2011.10.01 | 18:57

1
Hora neka ispo4upim narodnoto sabranie da iskajem mneniata si na sveoslu6anie da izbiem politicite.A sas balgarskata prestapnost kakvo 6te se pravi ciganite sa lesni

Добави коментар

Водещи новини