Рецепти за бременни събраха в ново ръководство за здравословно хранене

  • 26 септември 2014 13:38

  • 3492
  • 3
Рецепти за бременни събраха в ново ръководство за здравословно хранене
©

Овесени кюфтета, супа от просо, агнешко с мента, сандвичи с бобен пастет и сусамов кекс са само част от здравословните рецепти, събрани в ново ръководство за хранене преди и по време на бременност. Книжката "С наслада към успешната бременност" беше представена в Националния пресклуб на БТА и ще се разпространява безплатно в медицинските центрове за репродуктивно здраве, както и чрез интернет-страницата на Сдружение "Зачатие".

Здравословното хранене е предпоставка за една добре развиваща се бременност, тъй като качеството на храната се отразява върху изграждането на всички органи и системи, отбеляза д-р Лилия Димитрова, специалист по репродуктивна медицина към Виена Ин Витро Център.

Още преди зачеването е важно както за жената, така и за мъжа да водят здравословен начин на живот и хранене. По думите на гл. ас. д-р Милена Георгиева от Лабораторията по Молекулярна генетика при ИМБ - БАН, "ДНК не е наша съдба", защото освен наследствената информация, голямо въздействие върху нас оказва и околната среда - начин на живот и хранене.

Според специалистите за правилната работа на гените храненето на бъдещите родители трябва да включва зеленолистни растения, бобови храни, слънчогледови семки, черен дроб, пълнозърнест хляб, спанак, чесън, пилешко и телешко месо, сирене тофу, тестени изделия, риба, червено месо, черен дроб, стриди, морски дарове и др. Полезни са още авокадо, тиквени семки, масло от пшеничен зародиш, женшен, фурми, черен шоколад, черни бобови семена, сусам, малини, касис, ягоди, къпини, ленено семе и др. Сред лечебните храни за плодовитост при мъжа са мидите, яйцата и орехите. Д-р Димитрова подчерта, че бременната жена не трябва да се храни за двама и в никакъв случай не бива да преяжда. Вместо това тя препоръча бъдещите майки да се хранят балансирано.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3492 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ВОЛЕНУГЛУ ХАНЪМАТА НА ДОГАН

2014.09.26 | 18:02

3
ДА ДАДЪТ И НА КУРВАТА ЯЛОВА воленуглу ЧЕ ДА ЗАБРЕМЕНЕЕ НАЙ НАКРАЯ
воленуглу ПРИ ЛУКАНОВ СМЪРТ ЗА ПРЕДАТЕЛЯ

2014.09.26 | 18:02

2
воленуглу КУРВАТА ЯЛОВА НЯМА ДЕТЕ ДОГАН НЕ ОСПЯ ДА ГО ЗАПЛОДИ ПРЕДИ ТОВА БОЙКО НЕ МОЖА А СЕГА путю СЕ ОПИТВА
АХМЕД ДОГАН

2014.09.26 | 18:02

1
МОЯТА КУРВА СЕ КАЗВА воленуглу АМА НЕ ХВАЩА ЦЯЛА ГОДИНА ГО ПОРИХ КЪТ РИБА АМА СЕ ОКАЗА ЯЛОВА

Добави коментар

Водещи новини