Над 530 животни в Ловешко умрели със симптоми на "син език"

  • 25 септември 2014 10:04

  • 966
  • 0
Над 530 животни в Ловешко умрели със симптоми на "син език"
©

В 22 населени места в Ловешка област са обявени като огнища на болестта "син език". Умрелите животни в региона със симптоми на заболяването вече са над 530, информира БНР.

От областната служба по безопасност на храните в Ловеч са взели 250 кръвни проби от овце и говеда в 52 населени места в региона, съобщи директорът й д-р Ивайло Йотов.

Резултатите от 50 от тях са потвърдили наличието на "син език". Според Йотов, ситуацията в областта остава тежка, въпреки захлаждането на времето.

"Все още не можем да кажем, че отшумява заболяването. подготвяме документи за обезщетяване на собствениците, пръскаме, там където можем според времето, защото то не винаги е подходящо. ще изчисляваме на база телесни килограми. парите са малко недостатъчно за това, което се случва в момента. надяваме се да има за всички. може да е по-малко като сума, но нека да е за всички", каза той.

Д-р Йотов уточни, че засега документи за обезщетение могат да подават стопаните, в чиито райони са обявени огнища на болестта. Резултатите от кръвните проби от 30 населени места в областта все още не са готови, за да бъдат обявени и там огнища. на заболяването.

Последвайте канала на

Десислава Станева
966 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини