Контролът върху храната в детските градини "удари" тортата

  • 25 септември 2014 07:24

  • 1699
  • 0
Контролът върху храната в детските градини  "удари" тортата
©

Контролът върху качеството на храната в детските градини се засилва и "удари" дори традиционната торта, когато детето празнува рожден ден.

Проверка на "Сега" установи, че заради наредбата, която забранява внасянето на храна в детските заведения, все повече се ограничава внасянето на торти и "натурални" сокове. Родители на деца в предучилищна възраст от София разказаха, че вместо традиционния сладкиш вече се носят картонени торти, понякога пълни с пакетирани лакомства, със свирки и балони или пък с дребни подаръчета за всяко дете от групата. Бърза проверка в интернет показа, че предлагането на картонени торти е доста развито. Най-скъпата струва 40 лв. Предлагат се и по 12 лв., пише "Сега".

Все още има и детски градини, в които родителите могат да внасят торти, придружени със сертификат от съответната сладкарница. Поначало внасянето на храна е забранено в детските заведения, тъй като не се знае какви продукти са вложени, затова съответният педагогически колектив решава как да постъпи, коментира Стефанка Балева, директор на ОДЗ 8 в София и управител на Сдружението на директорите в средното образование. Всяка детска градина или ясла има кухня, в която се приготвят закуска, обяд и следобедна закуска. Два пъти дневно се дава и плод. 90% от времето на медицинските специалисти в детските градини и ясли минава именно в кухнята, за да контролират приготвянето на храната, посочи Балева и добави, че стриктно се следи за произхода и пътя на доставяните продукти. "Всеки ден треперим и чакаме да минат два часа от последното хранене, за да сме сигурни, че всичко е наред", разказа директорката. Според нея, въпреки че има сертификат, няма гаранция за качеството и произхода на вложените продукти. Някои от тях може да са в разрез с разрешените в наредбата за здравословно хранене.

Според наредбата торти и пасти със сметанов крем, сиропирани сладкиши, вафли, сухи пасти, шоколадови изделия, локум и бонбони може да се предлагат до два пъти седмично, и то при целодневно хранене. Забранява се предлагането на храна, която е останала от предишния ден. В масовия случай тортите за рожден ден се правят предния ден и се доставят в детското заведение на следващия. Сладкарниците също пострадаха от кризата и това си личи по качеството - масово вместо масло се влага маргарин, който е забранен в детското хранене, сметаната пък е заместена с кремове, коментират директорки на столични детски градини. "Тортите определено идват в повече в дневното меню на децата", смята Стефанка Балева. Тя уточни, че още по-забранени са домашно приготвените торти - за тях нямало никаква гаранция за произхода на продуктите и за хигиенните изисквания при приготвянето им.

Въпросът има и финансова страна - цената за традиционна торта за рожден ден може да достигне 80 лв. В София групите в детските градини са от 30-33 деца, а средната посещаемост е около 25-28 деца. Цената на парче торта започва от 2.90 лв., но много сладкарници са въвели доплащане - за надпис "Честит рожден ден" (1 лв.), за кутия (2 лв.) и за доставка до детското заведение (5 лв.). "В една от групите в нашата градина имаше двама-трима родители, които поставиха проблема и от финансовата страна, а групата реши, че няма да празнува с традиционните торти, които се поръчват в сладкарниците за празници", разказа директорка на столично ОДЗ.

Празникът може да се отбележи и по друг начин, смятат учители и директори.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1699 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини