Мина "Черно море" подкрепи ТЕЦ-Сливен в протеста й

  • 24 септември 2014 13:01

  • 1396
  • 0
Мина "Черно море" подкрепи ТЕЦ-Сливен в протеста й
©

Служители на ТЕЦ-Сливен протестираха заради забавени заплати,  съобщи Фокус. От май месец служителите на сливенската топлоцентрала са получили само част от парите си, като им е преведен аванс в средата на месеца.

Кънчо Танев, заместник – изпълнителен директор на ТЕЦ – Сливен,  поясни, че за май месец ръководството на дружеството дължи 23 000 лв. забавени плащания, за месец юни 44 000 лв., а за месец юли 120 000 лв.

Около 260 души работят в топлоцентралата в Сливен. Те бяха категорични, че протестът им има само икономически искания и не желаят да бъдат обвързани политически.

Забавянето на заплатите е заради нередовни плащания от страна на НЕК към сливенската топлоцентрала, която произвежда и електрическа енергия.

Заявлението, че НЕК се е издължила на 71% на ТЕЦ – Сливен са неоснователни, заяви Кънчо Танев. Тези суми са по стари фактури от 2013 година, а останалите се превеждат директно на контрагентите на топлоцентралата като Мини „Марица – Изток” и не стигат до сливенското дружество.

Заради неизплатените заплати и липса на средства за доставка на горива отоплителният сезон в Сливен може да бъде провален, коментира още Кънчо Танев.

Според него топлоцентралата разполага с резерв от 5 – 6 хиляди тона въглища, докато месечното потребление е около 20 000 тона. Въпреки това от ръководството на централата проблемът със забавените плащания да бъде разрешен и отоплителния сезон в Сливен да не се проваля.

30 служители на Мина „Черно море” пристигнаха от Бургас, за да подкрепят своите колеги от сливенската топлоцентрала. Освен решаване на проблема със забавяне на заплатите от ТЕЦ – Сливен искат да бъде възстановен начинът, по който се е изкупувала електрическата енергия, съществувал през 2013 година. Тогава проблемите на топлоцентралата ще бъдат разрешени кардинално.

Последвайте канала на

1396 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини