-
08 септември 2014 12:04
- 1794
- 2
Туршията може да стане на зеленчукова супа, ако за приготвянето й се използват подкиселяващи продукти с ниско съдържание на оцетна киселина. Това е най-голямата опасност, която крият киселите подправки, произведени със синтетична оцетна киселина, които от тази година не може да носят името „оцет”, предупредиха от Българската агенция по безопасност на храните.
Според дефиницията, приетата в Закона за виното, това е продукт, получен чрез оцетно-кисела ферментация на вино, плодове и етилов алкохол от земеделски произход. Общото кисело съдържание не трябва да е по-малко от 60 грама на литър. А в зависимост от суровините оцетът може да е винен, плодов, алкохолен, балсамов. Подправката, която е произведена от синтетична оцетна киселина с вода и други разрешени добавки като ароматизатори, не може да носи това наименование. Няма обаче забрана за продажба на разтвора, който търговците вече наричат кисел продукт, кисела подправка и с разни други оригинални и не съвсем наименования. Проверка на в. „Монитор” показа, че едно и също количество синтетичен продукт 700 г е три пъти по-евтино от истинския оцет в магазините. Имитацията се намира по 59-69 ст., докато оригиналът надхвърля 2 лева.
Оцетната киселина е с една и съща формула независимо от начина, по който е получена, категоричен е инж. Атанас Дробенов, експерт от Дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните. Тя е разрешена за използване при подправяне на храните. Важно е винаги да е обозначено на етикета какво е процентното съдържание на оцетната киселина, предупреди специалистът. Тя става опасна, когато се използват прекалено големи количества от нея. Това обикновено е когато се използват над 20% оцетна киселина или концентрирана оцетна киселина, без да е разредена с вода, но такава субстанция се ползва само в лабораториите, каза още инж. Дробенов.
По закон производството на естествен оцет е контролирано от Изпълнителната агенция по лозата и виното. От хранителната агенция пък трябва да надзирават какво става с киселите продукти в магазините. БАБХ вече се готви за проверки в тази област. През миналата година нейни контрольори откриха 120 тона фалшив оцет, който се продаваше като винен. От Агенцията по безопасност на храните препоръчват потребителите да четат внимателно етикетите на бутилките при използването на синтетична оцетна киселина трябва да е изписан съставът вода, оцетна киселина, оцветители, ароматизатори и разни други добавки. Така че веднага да стане ясно, че това не е оцет от вино.
Последвайте канала на
Свързани новини
Извънредна пресконференция на Николай Костов - очаквайте на живо!
Нощна психоатака за ЦСКА - София: бултрасите проведоха заря пред хотела на "червените"
ЦСКА - София с първи важен мач след ерата "Ганчев", Ботев ще довършва започнатото в столицата
Тодор Скримов вече е състезател на Левски
Пирин чака Гриша Ганчев
Стадион "Христо Ботев" на 100% пълен, важна информация за паркинга
Коментари 2
Добави2014.09.09 | 01:55
Добави коментар
Водещи новини
Президентът за детската болница: Служебното правителство превърна една общественозначима кауза в частна
01 май 202412:20
Йотова за хазарта: Законите, приети в последния момент, след това показват, че не работят
01 май 202412:38
Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от "Продължаваме промяната"
01 май 202413:59
"Булгаргаз" предлага 7% по-ниска цена на газа за май
01 май 202413:38
Пет нови случая на коклюш в Пловдивско, сред тях и бебе с пневмония
01 май 202411:51
Дете и възрастна жена пострадаха след взрив на газова бутилка
01 май 202412:26
Спецоперация по Южното Черноморие
01 май 202412:17
Патрулка се заби в ограда в София
01 май 202414:09
Най-малко три жени са ХИВ позитивни след козметични процедури за лице
01 май 202412:26
2014.09.09 | 05:49