Заливат ни с гръцки дини по 10 стотинки килото

  • 15 август 2014 06:21

  • 2897
  • 6
Заливат ни с гръцки дини по 10 стотинки килото
© Булфото

Гръцки дини по 10 стотинки килото заливат борсите в Южна България, цената пада още повече, ако се вземат големи количества, алармираха родни производители от района на Любимец, пише "Монитор".

В българската столица на дините хората се отказват да гледат сладките плодове, които им донесоха преди години голяма слава и добри доходи. В последните три лета площите, засети с бостани, са се свили близо 4 пъти, а много хора въобще са се отказали да отглеждат дини и пъпеши. Вместо това нивите са пълни с картофи, чушки или кромид лук. За сравнение лукът върви на 50 - 60 стотинки за килограм. Цената на родната диня пък се срина до 15 ст. с тенденция да слезе и под 10 ст. Причината е в задушаващия гръцки внос и дъмпинговите цени, на които идват комшийските дини. За тях тамошните стопани получават евросубсидии и не им пука дали ще ги пуснат на пазара за дребни евроцентове. Никой търговец при това положение не е склонен да дава исканите 20 - 22 ст., колкото според любимешките бостанджии струва килото. В момента българската диня на едро върви по 16 - 17 ст., с цели 5 стотинки по-евтино в сравнение с миналата година по същото време, оплакват се производителите. Дори и така обаче не се купува много. Най-често се пазарят около 3 - 4 т, колкото хваща един бус. Прекупвач от Словакия, който бил редовен износител на любимешки дини, пък предложил да вземе няколко тира, но ако му ги „подарят” за смешната цена от 7 евроцента.

Като няма пазар или е за жълти стотинки, любимчани масово се отказват от отглеждането на бостан. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2897 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Стойчо

2014.08.15 | 15:04

6
Проблемът е че на българските производители ги продават по 17 стотинки килото а аз го плащам по 50. Почти 3 пъти по скъпо. Някои прекупвачи си пълнят гушата. Аз бих си купил българска стока независимо че е по скъпа. Само дето не можеш да си сигурен кое е българско и кое не.
viva

2014.08.15 | 13:57

4
Не може за едни страни европейските субсидии да са многократно по-високи, отколкото на други! Това е дискриминация - за един и същи труд - коренно различна субсидия...Нашите "държавници" ли не могат да договорят по-високи субсидии или ЕС се отнася пренебрежително, не зная, но всичко в тази страна върви назад и народът ни е на изчезване, не само българските дини....

2014.08.15 | 15:04

5
Европейските субсидии се базират на това каква полза може да има ЕС от дадена държава. И това не се отнася за членска вноска, защото нея всички я плащат. Никой не е ДЛЪЖЕН да ни помага. Я се замислете - каква полза от България? Корупция, престъпност, слаба икономика, некачествено производство, националистически настроения... Аз не знам как не са ни изритали от съюза още.
negodnici

2014.08.15 | 12:50

1
Purvo gruzkite dini sa strahotni kolkoto I da ne ni haresva I vtoro zapitaite se zashto sme tolkova neefektivni Che stokata ot hilqda I poveche km izliza po-evtino ot rodnoto proizvodstvo. Vmesto da revat na durjavata nashte da vzemat da se modernizirat nai-posle Che kachestvoto I cenata da stanat konkurentni na chujdite stoki. Aide izlezte veche ot komunizma Che stavame za smqh v Celia svqt
Язе

2014.08.15 | 12:50

3
Не сме неефективни. Информирай се! Ония получават субсидии. Може и по-неефективни да са, но със субсидиите могат да си позволят по-ниска цена. Накрая обаче като се тегли чертата ДЪРЖАВАТА печели. Малко комунистически е, ама действа.
DDD

2014.08.15 | 12:50

2
Какво подобряване на качеството те гони бе , "експерте" ?

Добави коментар

Водещи новини