В КТБ блокирани 13 млн. лв. от ЕС за саниране блокирани

  • 13 август 2014 06:33

  • 1213
  • 0
В КТБ блокирани 13 млн. лв. от ЕС за саниране блокирани
©

13 млн. лв. за саниране по програма “Регионално разивите” са блокирани в КТБ. Това е станало ясно след среща на вицепремиера Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на с квесторите на поставената под особен надзор банка, пише "24 часа".

За тази сума имало риск, тъй като тя не била защитена с държавни ценни книжа.

На срещата Захариева заявила, че се предприемат спешни мерки, за да може проектът за саниране на жилищни сгради да бъде спасен. Щяло да има срещи с другите банки, които имат интерес да осигурят нисколихвени кредити на собствениците на сгради, одобрени за саниране. Възможности за финансиране можело да се потърсят и от бюджета.

Квесторите уверили министър Захариева, че няма опасност за парите на собствениците на жилища, които са вложени по доверителни сметки в КТБ, защото те са до 100 хил. евро и съгласно закона са гарантирани от държавата ако банката фалира.

В момента в банката имало разкрити разкрити 51 доверителни сметки, сключени са 52 споразумения на сдружения на собственици и са одобрени 19 кредита.

След затварянето на КТБ на 20 юни не били постъпвали плащания и не са откривани нови доверителни сметки.

Захариева щяла да направи и проверка на собствениците, определени като социалнослаби, които получават 100% безвъзмездна финансова помощ за санирането.

Според вицепремиера за останалата част от парите по проекта нямало риск, тъй като не били в КТБ.

За саниране бяха отделени 63 млн. лева по програма “Регионално развитие”. От тях 50 млн. лева са за безвъзмездната финансова помощ, а останалите 13 млн. са за нисколихвени заеми за домакинствата, които не могат сами да покрият разходите по ремонтите.

КТБ пък спечели обществената поръчка за управление на фонда, който да отпуска въпросните кредити.

Отделно регионалното министерство отдели 100 хил. лв. за собственици, които не могат да си осигурат дори кредит за ремонта. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини