Трети скелет намериха при средновековната крепост Вратица (снимки)

  • 31 юли 2014 16:39

  • 3228
  • 4
Трети скелет намериха при средновековната крепост Вратица (снимки)
© Булфото

Трети поред, средновековен гроб е открит в местността Градище край Враца. Според археолозите скелетът е от ранното Средновековие, около XIII век.

Всички гробове са открити на територията на средновековната крепост в местността Градище. Досега са разкрити част от крепостните стени и основи на средновековна църква. „По тези факти може да се съди, че разкриваме некропола на средновековния град Враца, а намерените скелети са на наши предци“, допълни археологът. Погребението е било извършено според християнските канони. Той е положен по гръб, с изпънато тяло, а ръцете му са прибрани към рамената, което е нормално за средновековните погребения. В гроба няма накити.

Според археоложката Александра Петрова скелетът е на възрастна жена, но за това е добре да се произнесе и антрополог. Част от краката липсват. Не става въпрос за вампири, както се спекулира и при трите намерени скелети в Градище, заяви Нарцис Торбов. Единият от тях имаше камък върху гърдите, главата на втория била отделена от тялото, а третият е без крака. Не може да става въпрос за вампиризъм, защото това са често срещани практики в миналото, смята археологът.

Камъкът е възможно да е бил сложен върху гърдите на първия покойник заради лошия му характер приживе, екзекуциите чрез обезглавяване не са били нещо необичайно в Средновековието, а липсата на крака на последния открит скелет, както стана ясно, е вследствие от дейности, извършени по-късно.

Нора Виткова
3228 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.08.05 | 20:31

4
Скелета бил на възрастна жена,ама гледам всички зъби са си там.Много \'\'възрастна\'\' трябва да е била...Я вижте пломбите и кой е бил изчезнал през 90-те!

2014.08.01 | 08:02

3
Аз като умра, ако мен някой ме изрови и ме курдиса без гащи на показ, такъв шамар ше му извъртя...пък ако е женска такъв кокал ще и тегля, че...
хах

2014.08.01 | 04:17

2
Това е Лили Иванова

2014.08.01 | 04:17

1
много хубаво ама това новина ли е? за всеки скелет ако пишете това са глупости

Добави коментар

Водещи новини