Камарата на строителите: Държавата не плаща, ще спираме обекти

  • 10 юли 2014 14:22

  • 2001
  • 0
Камарата на строителите: Държавата не плаща, ще спираме обекти
©

Строителните фирми заплашват да спрат работа, защото не получават възнаграждение. От фирмите уточняват, че не разполагат с оборотни средства. Нещо повече - може да се стигне и до замразяване на обекти, финансирани по оперативните програми. За това предупреди Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, пред Investor.bg.

Според Бойков държавата и общините не са разплатили на строителни фирми около 1 млрд. лева. Проблемът идва от спрените пари по програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“, със средства от които основно се финансират строителни дейности. Има голям риск от загуба на средства и налагане на санкции не само на общините, но и на строителните фирми заради неизпълнението на договорите по отношение на сроковете. За това алармира вчера и депутатът от ГЕРБ Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена след среща с представители на сдружението.

Заради кризата обемите в строителството силно се свиха и браншът разчита основно на обществени поръчки на държавата и общините и на европейските средства. Данните на НСИ потвърждават, че основен двигател на строителния сектор у нас е строителството на пътна, социална, ВиК и друга инфраструктура - основен източник на работа за фирмите през последните над 5 години.

Иван Бойков алармира и за проблеми с Публичната инвестиционна програма на правителството. Кабинетът „Орешарски“ заложи в бюджета 500 млн. лева, които да бъдат разпределени на общините за реализацията на проекти в областта на ВиК и управление на отпадъците, транспортната и социална инфраструктура.

Парите за някои проекти обаче още не били преведени. Някои общини закъсняват с провеждането на процедурите за избор на изпълнители, има и обществени поръчки, които се бавят заради обжалване.

Изпълнителният директор на Строителната камара предупреждава още, че голяма част от обществените поръчки за строителство и ремонти, които бяха публикувани в края на юни непосредствено преди влизането в сила на новия Закон за обществените поръчки, не са финансово обезпечени. Така фирмите, които кандидатстват, „затварят“ огромен ресурс под формата на банкови гаранции и не могат да оперират с него, а същевременно и няма да работят, докато очакват намирането на финансиране.

Иван Бойков каза, че от бранша настояват за спешна среща с правителството. Строителната камара е поискала да се срещне и с лидерите на парламентарно представените партии, уточняват от бранша. Засега се отзовали само от ГЕРБ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2001 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини