Обявено е бедствено положение във Велико Търново (обновена)

  • 20 юни 2014 07:56

  • 5222
  • 1
Обявено е бедствено положение във Велико Търново (обновена)
©

Бедствено е положението във Велико Търново - преляла е река Янтра и наводни къщи. Още през нощта около 23.00 часа нивото на реката при кв. „Чолаковци” е достигнало критичните 869 см., след което е бил залян е мостът в квартала. След като е преляла река, нивото и започнало да спада.

Бедствено е положението в градовете Велико Търново, Килифарево, Дряново и в село Церова кория заради придошлата вода. В Дряново са наводнени 50 къщи, фабрики, хотел и площада в града. В село Церова кория придошлата вода в селото не е от реката, а се е стекла от Балкана. Отнесени са огромни парчета асфалт от третокласния път между Дряново и Трявна. Улиците в селото са потънали в кал, камъни и клони. Отнесени са тротоари. Около 40 са наводнените къщи в Килифарево.

За нормализиране на обстановката за задействани техники и вископроходими машини. Всички къщи по поречието на реката (около 2 км) са наводнени, както и 2 индустриални предприятия, където има изключително тежки щети. Няма пострадали граждани, създадени са условия за подслон и пренощуване, но по-голяма част от хората са отседнали при свои близки и роднини.

Екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението” отводняват засегнатите сгради, улици и булеварди.

Кметът заяви, че водата вече се е оттеглила. „Във Велико Търново в квартал „Асенов” и по крайречието на реката в критичните зони в часовете между 23.00 и 01.00 часа, хората бяха изведени без паника от домовете си. Едно училище беше подготвено за евакуация, но хората предпочетоха да се евакуират при свои близки и познати. Нивото на реката след 04.00 часа е паднало с 4 метра и придошлите води се оттеглят. Остават поражения, за които се надяваме държавата да помогне. Това са къщи на жители и на общината в бедстващите райони. Засегнати са участъци на инфраструктурата, мостове. Затворен е в момента проходът „Хаинбоаз”, също така и пътят към Габровци и Шодековци. Кризисният щаб на община Велико Търново работи още от 18.00 през изминалия ден. Обявил съм бедствено положение за общината, докато се нормализират нещата във всички бедстващи райони. Изключително доволен съм за помощта и съдействието на „Пожарна безопасност и защита на населението”, на военния университет, които ни помагаха с техника и екипи, на Областна дирекция „Полиция”, които се включиха активно с патрули, хора и екипи, които помагаха на евакуацията. Нямаше създадено напрежение при евакуирането”, допълни той.

Проходът на Републиката продължава да бъде затворен за движение на всички автомобили. Това съобщи говорителят на ОД на МВР – Велико Търново, предаде "Фокус". Автомобилите са насочват към проходa Шипка.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5222 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гражданин

2014.06.20 | 10:03

1
ХОРА, БЪЛГАРИ НЕКА СЕ СМИРИМ И СТАНЕМ ПО-ДОБРИ, ДА ЗАБРАВИМ ЗА ЗЛОБАТА И АЛЧНОСТТА ДА ИМАМЕ ПОВЕЧЕ ЦЕННОСТИ И МОРАЛ.ДА СПРЕМ ДА ВОЮВАМЕ С ПРИРОДАТА.ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВИМ ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО КЪСНО! ! !

Добави коментар

Водещи новини