Приливна вълна отнесе част от Прохода на Републиката (обновена+снимки)

  • 20 юни 2014 16:14

  • 9754
  • 7
Приливна вълна отнесе част от Прохода на Републиката (обновена+снимки)
© Булфото

Водната стихия разруши част от Прохода на Републиката, съобщи Булфото.

От снощи Хаинбоаз е затворен за движение и няма информация кога ще бъде възстановено движението. Около километър от асфалтовото покритие е буквално изровено и потрошено. Пропаднали са мантинели и вертикална маркировка, силните води на реката са подкопали и самите основи на пътя. 

Тепърва ще се установяват щетите. До възстановяване на движението шофьорите на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка. Тежкият трафик от Южна към Северна България е насочен през Ришки и Котелски проход.

Министерски съвет ще разгледа на нарочно заседание казуса с Прохода на Републиката, каза министърът на околната среда и водите Станислав АнастасовСтанислав Анастасов Станислав Анастасов - министър на околната среда и водите в правителството на Пламен. „Естествено ще търсим начин с всички законови средства и финансови инструменти да го възстановим по най- бързия начин.

Решението може да бъде, чрез Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, програма ПУДОС…”, коментира той, без да се ангажира със срокове.

По-рано днес министър Анастасов посети най- засегнатия участък от прохода, заедно с главния секретар на МВР Светослав Лазаров, областния управител инж. Георги Рачев и кмета на В. Търново инж. Даниел Панов.

"От снощи Басейновите дирекции и Регионалните екоинспекции работят на 24- часови дежурства и това ще остане така и през почивните дни. Постоянно наблюдаваме нивата на водните обекти и имаме добър синхрон. Анализираме данните и имаме предвидимост какво ще се случи през следващите 24 часа. Данните изпращаме до областните управители и областните дирекции на МВР", заяви още Станислав АнастасовСтанислав Анастасов Станислав Анастасов - министър на околната среда и водите в правителството на Пламен.

На този етап движението на автомобили в прохода е преустановено, ще се допуска преминаване само на живущите в района. Най- тежко е пострадал участъка след Килифарево, където река Белица е преляла над стария мост и оттам е отнесла новия и части от асвалта. Металните стълбчета на мантинелите буквално са пречупени, огромни дървете, заедно с корените са се заклещили под двата моста и са разпилени около тях. Министър Анастасов заяви, още, че местната и държавната власт са действали в пълен синхрон в Община В. Търново и благодари на кмета Даниел Панов и областният управител Георги Рачев.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров подчерта, че е разпоредил да се анализира ситуацията и очаква предложения за обходни маршрути, тъй като трасето е стратегическо за България и извеждането му от експлоатация крие рискове. Той добави, че ще докладва на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола каква е ситуацията в прохода.

„Първо трябва да се направи експертиза за размера на материалните щети, да се планират механизмите, по които ще бъде възстановена пътната отсечка и после да се премине към конкретни действия. Като цяло обстановката е тежка. Благодарение на колегите от Областната дирекция на МВР не са допуснати нарушения на обществения ред и посегателства върху имуществото на хората”, заяви Светлозар Лазаров.

Още снимки вижте ТУК.

Последвайте канала на

Весела Найденова
9754 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.11.20 | 18:39

7
Един километър път пречупи държавата ли бе?!? Смешници, нещастници!!!

2014.06.22 | 05:43

6
След като се закри министерството отговарящо за бедствия и аварии, и се сля в министерството на вътрешните работи, редно е ремонтът да се извърши от бюджета на МВР. Искаха да лапат много, сега ще трябва да дават.
Петко

2014.06.21 | 18:28

5
Леле, пък Батко толкова се гордееше с министърката и шосето.

2014.06.21 | 18:28

4
нещастници български, един км го строят за две денонощия, тук сяяя ще са процедури, батко братко ще заколя поне един , вашта мама мръсна иначе няма нагоре
onq s konq

2014.06.21 | 18:28

3
Отнесе го като...куцо пиле домат.
Пламен

2014.06.21 | 18:28

2
Всичко върви на долу .... но с високи темпове !

2014.06.21 | 18:28

1
Сега ще има сгъване на пачки

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини