Гледат референдума за задължителното гласуване следващата седмица

  • 16 юни 2014 07:26

  • 1134
  • 1
Гледат референдума за задължителното гласуване следващата седмица
© Булфото

Референдумът за задължителното гласуване ще бъде разгледан на извънредно заседание на парламента следващата седмица. Народното събрание обаче не е готово за дебат по темата преди насрочения за вторник Консултативен съвет при президента за предсрочните избори, съобщи БТВ.

Партиите са разделени какви въпроси да включва всенародното допитване. ГЕРБ настояват да останат и трите въпроса, предложени от държавния глава, - за задължителното, мажоритарното и електронното гласуване, а референдумът да се проведе заедно с изборите.

„Няма да отстъпим от нито едно от исканията. Не приемаме позиция на социалистите за задължително гласуване в границите на държавата. Това е недопустимо разделяне на българите по местожиеене", обяви Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

От БСП обаче се опасяват от злоупотреби с електронния вот. Те настояват само за задължително гласуване и то в рамките на страната.

Най-изчистена е позицията на ДПС - те са против. „Не може едно конституционно право да се трансформира в задължение без промяна на конституцията, а това става само с Велико народно събрание”, смята Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно.

„Все още има страхове от пряк дебат гражданите да си кажат мнението по изборната реформа. По-добре да се мине през КСНС, там да се обсъдят и едва след това Народното събрание да се занимае с този проблем”, заяви проф. Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска.

Референдумът ще влезе дневния ред на депутатите най-рано в края на следващата седмица. Президентът ще може да насрочи допитването в рамките на три месеца след евентуално решение на парламента.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1134 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ицо

2015.06.06 | 14:43

1
СПРЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ! Задължителното гласуване е отнемане на свободната воля! Това е в противоречие с човешките права и при налагане, имаме право да НЕ гласуваме и да подадем жалба срещу страната за поттискане на човешките права!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини